Tech

0,637 másodperc – ennyi idő kellett a robotnak a Rubik-kocka kirakásához

Sokaknak akár órákba is telhet a Rubik-kocka kirakása. Nem úgy a Sub1 Reloadednek, amelyet kifejezetten a logikai probléma villámgyors megoldására terveztek.

Hat mechanikus karának, kameráinak valamint igen kifinomult és bonyolult számítógépes algoritmusainak köszönhetően a robotnak nem okoz nagy problémát a Rubik-kocka kirakása. Olyannyira nem, hogy minden korábbinál gyorsabban oldotta meg a logikai problémát, ezzel pedig Guinnes-rekordot állított fel.

A Sub1 Reloaded mindössze 0,637 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát, ezzel megdöntve a korábbi csúcsot, azaz a 0,887 másodpercet, melyet a robot egy korábbi verziója ért el, még 2016 januárjában.

Az eszköz természetesen csak a gépek Rubik-kocka kirakásában döntötte meg a Guiness-rekordot. Az emberek képességeikből adódóan csak jóval lassabban tudják megoldani a problémát, éppen ezért külön kategóriában indulhatnak. Ebben a csúcstartó jelenleg Lucas Etter, aki még 2015-ben, 14 évesen rakta ki 4,904 másodperc alatt a kockát.

És hogy mégis hogyan lehet ilyen villámgyors a robot? Nos, a Guiness World Records közleménye alapján a számítógép először a kameráktól kap két képet a kockáról. A szerkezet ezután azonosítja az egyes négyzetek színét, majd a Tom Rokicki által létrehozott rendszer villámgyorsan megoldja Herbert Kociemba algoritmusát. Ezzel a robot megtervezi a megoldást. Ezután egy Arduino-kompatibilis mikrokontroller alaplap összehangolja a 6 nagy teljesítményű léptető 21 mozdulatát, hogy a kocka egyes oldalai rendben elforoghassanak.

Bár a Sub1 Reloaded már 2016 végén, egy müncheni elektronikai vásáron megdöntötte a rekordot, hivatalosan csak most igazolták és jelentették be a szerkezet új csúcsát.

Az alábbi videón megtekintheti a robot elképesztő mutatványát. Mivel szemmel lehetetlen követni a villámgyors műveletet, a felvételen lassítva is megcsodálható a produkció.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik