Tech

Miért van tele a Facebook ezzel az idegbajos lila madárral?

Napok óta nincs beszélgetés, vagy poszt alatti kommentmező a Facebook-on, amelyikben ne tűnne fel egy idegrángásos lila madár. A matrica hódítására jellemző, hogy a New York Times egyik hétfői posztja alá valaki kilencvenkétszer kommentelte be egymás után a hisztérikus galambot.

De mi is ez tulajdonképpen, és honnan a fenéből jön? A rángó madár egy Trash Doves (magyarul Hulladékgalambok) című matricakészlet eleme, amit Syd Weiler, San Francisco-i grafikus készített, majd tett elérhetővé a Facebook-on január végén. Néhány nappal később, a görcsrohamos galamb Thaiföldön vált virálissá. Minden ezzel a videóval kezdődött, ha megnézed, egy pillanat alatt meg fogod érteni, hogy miért kezdték azonnal százezrek használni a madaras matricát.

A jelenség aztán tovaterjedt, és hirtelen milliók kezdtek el bármire az idegbajos hulladékgalambbal reagálni. Jórészük valószínűleg úgy, hogy fogalma sincs róla, mi az egészben a poén.

Syd Weiler nem maradt hálátlan, egy thaiföldi zászlót tartó lila madárral köszönte meg az ázsiai országnak, hogy ekkora sikerre vitték a matricakészletét.

Kép: Syd Weiler

Több kommentelő panaszkodott azonban, hogy meglehetősen sértő az, hogy a madár a lábával tartja a nemzeti lobogót. Syd vette a lapot, és új köszönőgrafikát tervezett. Ezt:

Kép: Syd Weiler

(via The Verge)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik