Tech

Orbánnak igaza lehetett, amikor a masinákról beszélt

(…) határokat feszegetünk, ősi határvonalakat lépünk át, fajokat elválasztó határokat, élőlények és ember alkotta masinák közötti határvonalakat. Az istenkísértés határmezsgyéjén járunk. A tudomány eredményei, a betegségek gyógyíthatósága lelkesítő erejűek, de a távlatok fel is zaklatnak bennünket. Ezekre a változásokra is fel kell készülnünk (…)

– mondta Orbán Viktor múlt pénteken hagyományos évértékelő beszédében, a problémát pedig Elon Musk, a világ egyik legbefolyásosabb tech-guruja egy kicsit konkrétabban is leírta a napokban.

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója szerint az embereknek egyesülnie kell a gépekkel, ugyanis csak ez védhet meg minket a mesterséges intelligencia rohanó világában.

Látni kell az agy és annak digitális verziója között meglévő különbséget.

– fogalmazott Musk a nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón Dubajban.

Fotó: Getty Images Hungary

Kifejtette, miközben a számítógépek másodpercenként trillió bites sebességgel képesek kommunikálni, addig az emberek, akiknek fő kommunikációs módszere a telefonon való gépelés, csak másodpercenként tíz bites sebességre képesek.

Mint mondta, egy olyan korban, ahol a mesterséges intelligencia fejlődése miatt az emberek haszontalanná válnak, szükséges, hogy egyesüljünk a gépekkel.

A technológia jelenlegi állása szerint ez úgy lenne kivitelezhető, hogy az agy mesterséges rétege képes lenne gyorsan feldolgozni az információt és kapcsolatot létesíteni a mesterséges intelligenciával. 

Példaként említette a vezető nélküli autókat is. Szerinte ezek a szerkezetek okosabbak a Földön élő legokosabb embernél, ami veszélyes szituáció.

Hangsúlyozta, hogy húsz éven belül a globális munkaerő 12-15 százaléka munkanélkülivé válik a mesterséges intelligencia miatt, főként az önjáró járművek miatt.

Sokkal gyorsabban történik majd minden, mint az emberek hiszik. Ki kell találnunk valamit, hogy a sofőrök mit tudnának csinálni jelenlegi munkájuk helyett.

(CNBC, kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik