Tech

Cutie Keys: így felejthetjük el az ujjainkat

Mondhatnánk, hogy nem teljesen így van, de közben igen, így van. Nem szemmel fogunk gépelni a VR-be belesüppedve, hanem dobverőkkel.

Mi történik akkor, ha egy VR-sisakkal a fejünkön kell elkezdenünk gépelni, mondjuk éppen egy befutó chatre kell válaszolnunk vagy újonnan feltett apphoz kell regisztrálnunk egy új accountot? Ha van előttünk hagyományos billentyűzet, akkor megpróbálhatunk rajta gépelni, ami főként akkor fog működni, ha van frontkamera a sisak elején. Ha nincs, vakongépelési képességeinket kell megvillantanunk, ami sajnos a felhasználók nagy részénél nem létezik. (Vagy leemelhetjük a sisakot is, ami felhasználói, tervezői és UX-designer szempontból is pont az a dolog, amit el akarnánk elkerülni.) Ha pedig érintőképernyőn kellene gépelnünk, nos, vélhetően mind ismerjük, mennyire kell a képernyőt figyelnünk közben.

A fenti problémára kínál egy megoldást a Normal VR két fejlesztője, Max Weisel és Mayowa Tomori, akik Cutie Keys nevű rendszerükkel a fenti videóban azt mutatják be: hogyan lehet két dobverővel helyettesíteni a gépelést. Ami ennek gyakorlatát illeti: mindkét kezünk mozgását lekövetné egy rendszer, azok pozíciója és mozgása pedig betűkbe fordítható. A fejlesztők elmondása szerint kifejezetten inspirálta őket a Google Daydreamhez fejlesztett, alább látható dobolóbillentyűzet.

A Cutie Keys ezért is vált nyílt forráskódúvá, a fejlesztők pedig remélik, hogy az érdeklődők egymás munkájára építve tökéletesíteni fogják ezt az ötletet és ha nem is ez válik a VR uralkodó standardjává, legalább jó ötleteket tud adni másoknak. A rendszer kódja, amennyiben valaki neki akarna szaladni, itt található GitHubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik