Tech

Zenélni is tanulhatunk a kevert valóságban

Nemcsak atomot hasítani, autót szerelni és molekulát tekergetni lehet a kiterjesztett valóságban, hanem hangszeres tudásra is tehetünk szert – kellően sok szabadidő és egy Hololens birtokában.

Hogyan tanulhatunk meg zongorázni (vagy más billentyűs hangszereken játszani), ha nem áll módunkban tanárhoz járni? Lesznek olyanok, akik odaülnek a hangszer elé és elkezdenek vele szórakozni, mert az akkor és ott jó ötletnek tűnik és hátha történik majd valami, ha elég sokáig csinálják. Mások félszemmel oda-odasandítanak a YouTubera vagy a letöltött hangszeres oktatóvideókra, aztán lesznek olyanok is, akiknek már a félszemes sandítás sem kell, ők valószínűleg a kevert vagy kiterjesztett valóságokra tervezett zeneoktató appok előtt fognak gyakorolni órákig.

Hozzátennénk: bármennyire is volt hasznosak a Guitar Hero meg a Rock Band játékok abban, hogy határozott mozdulatokkal tolják közelebb a fiatalokat a hangszeres zenéhez (és nem is annyira a szerepléshez), zenélni korántsem lehetett megtanulni a fröccsöntött gombgitárokkal, sem pedig a szettekhez járó dobfelszereléssel sem. Kérdéses tehát, hogy a zeneoktatás (vagy az automatizált vagy programozott zeneoktatás) jövőjét milyen trendek biztosítják.

A japán fejlesztésű Teomirn nevű app, ahogy a fenti videóban is láthatjuk, remekül köti össze a kevert, ill. kiterjesztett valóságok fogalmát a zeneoktatással. A Microsoft Hololensre fejlesztett app prototípusában két üzemmód kapott helyet: az egyikben megnézhetjük, hogy profi zongoristák miként játszanak el egy darabot (a rendszer természetesen számos zongoradarabbal együtt érkezik), a másikban pedig mi is begyakorolhatjuk a szóbanforgó darabot: nemcsak a zongorista kezeit láthatjuk egy virtuális felületen a saját zongora- vagy szintetizátorbillentyűink felett, hanem a notációt (gy.k. a kottát) is.

Amíg a fejlesztők támogatókat szereznek be a Teomirnhez és további funkciókkal látják el (mert valljuk be, másokat végignézni a kevert valóságban jó alap lehet, de annál nagyobb motivációt jelenthet, ha a kedvenc számaink MIDI-változataiból kapjuk meg a legyakorlandó alapokat), érdemes körbenéznünk a nem-AR/VR/MR kínálatban is: gitárhoz vagy basszgitárhoz első körben a Rocksmith, zongorához első körben a Synthesia ajánlott, különdíjasként pedig megemlíthetjük a hanggyártás alapjai kategóriában jeleskedő Syntorialt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik