Tech

Bénult betegeken segíthet a gondolatolvasó szerkezet

24.hu
24.hu

2017. 02. 01. 16:28

A bezártságszindróma az az állapot, melyben a betegek ugyan öntudatuknál vannak, de sem mozogni, sem kommunikálni nem tudnak - még arckifejezésekkel vagy szemük mozgatásával sem. A szakértők évek óta úgy vélték, hogy a bezártságszindrómában szenvedők annyira boldogtalanok, hogy nincs meg bennük az a célirányos gondolkodás, mely a kommunikációhoz szükséges.
Korábban a témában:

Most a genfi Wyss Bio- és Neuromérnöki Központ tudósai hatalmas áttörést értek el a rendellenesség kutatásában. Az általuk vizsgált négy, teljes bezártságszindrómában szenvedő alanynál ugyanis sikerült elérniük, hogy egy eszköz segítségével kifejezzék gondolataikat.

Az amiotrófiás laterálszklerózissal diagnosztizált betegeket egy nem invazív agy-számítógép interfészre csatlakoztatták – az eszköz egy érzékelőkkel és vezetékkel ellátott sapka.

A szerkezet közeli infravörös spektroszkópiát és elektroenkefalográfiát használ, hogy felmérje a vér oxigénellátottságát, valamint az agyban lévő elektromos aktivitást – ezek ugyanis igen eltérőek, ha az alany “igenre”, vagy éppen “nemre” gondol. Az eszköz csatlakoztatása után a betegek így képesek voltak válaszolni az eldöntendő kérdésekre.

A résztvevőkhöz számtalan kérdést intéztek. Az egyik betegtől például házassági engedélyt kért a lánya – a férfi azonban nem hagyta jóvá a frigyet.

A több héten át tartó vizsgálat alatt a páciensektől többször megkérdezték, hogy boldogok-e? A válasz minden alkalommal igen volt.

Niels Birbaumer, az intézet neurológusa szerint az eredmények miatt teljesen megváltozott véleménye a bezártságszindrómás betegekről – a szakember ugyanis korábban úgy vélte, a páciensek nem tudnak kommunikálni.

Azt találtuk, hogy mind a négy vizsgált személy képes volt válaszolni az általunk feltett személyes kérdésekre, egyedül a gondolataikat felhasználva

 – tette hozzá a kutató.

Birbaumer azt is elárulta, hogy az egyik legmeglepőbb az volt, hogy az alanyok azt állították, hogy boldogok. A szakértő szerint az életminőség a gondoskodással és figyelemmel van összefüggésben, melyet a betegek a családjuktól, ápolóiktól és barátaiktól kapnak.

A szakértő hozzátette, nem zárja ki, hogy a fizikai bénultság nyugodt állapotot eredményez az agyban, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegeknek ne legyenek vágyaik és törekvéseik.

Birbaumer bízik benne, hogy amennyiben technológiájuk egy nap széles körben elérhetővé válik, azzal jelentősen megkönnyíthetik a bezártságszindrómás páciensek életén.

A svájci kutatócsapat következő célja egy olyan rendszer kiépítése, mellyel az alanyok betűket és szavakat is kijelölhetnek gondolatban. Bár jelenleg a kísérletek nem invazív eszközökkel zajlanak, a szakértők úgy vélik, egy nap talán beültethető szerkezeteket is létrehoznak majd.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.