Tech

Iszonyú mennyiségű pénzt bukunk a kiberbűnözésen

A hekkelés, adatlopás és a számítógépes vírusok nem csak kellemetlenséget és kényelmetlenséget okoznak, hanem konkrét, forintosítható anyagi kárt is. A számítógépes biztonsági megoldások területén pörgő Kaspersky Lab felmérése szerint továbbra is nagyon jövedelmező a kiberbűnözés: a kutatás eredményei alapján az áldozatok átlagosan 140 000 forintot buknak egy eredményes támadás esetén, és minden tizedik válaszadó közel másfél milliós veszteségről számolt be.

Ennek elsősorban az az oka, hogy ma már az emberek nagy többsége, a Kaspersky szerint 81 százalékuk, végez pénzügyi tranzakciót online, és 44 százaléka tárolja pénzügyi adatait mobilon. Magyarul a gépen, telefonján keresztül utalgatja el a számlát, a fizetést, a zsebpénzt, esetleg tőzsdézik vagy kaszinózik. Viszont csak körülbelül a felük (60 százalék) gondoskodik megfelelő védelemről, ami gyakorlatilag annyit jelent,

mintha az asztalon hagyná az aranyékszereket, kirakná az ezekről készült fotót a Facebookra, majd tárva nyitva hagyná az ajtaját és elmenne nyaralni.

Az online biztonsághoz való hozzáállást gyakran befolyásolja az a tévhit, miszerint az ellopott pénzt vagy adatokat automatikusan visszatérítik.  A válaszadók 45 százaléka azt feltételezi, hogy a bankok visszafizetik a kiberbűnözők által okozott pénzügyi károkat, de a felmérés összegzése alapján kiderült, hogy

az áldozatok több mint felét soha nem, vagy csak részlegesen kártalanították.

Azaz  megéri rászánni az időt, pénzt és az energiát a megfelelő védelem kiépítésére és karban tartására, mert egyébként csak marad az ima, hogy később valami visszajön esetleg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik