Tech

Emberként látja a világot az új mesterséges intelligencia

24.hu
24.hu

2017. 01. 20. 12:44

A Northwestern Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely emberi szinten képes elvégezni egy normál intelligencia-tesztet. A szakértők szerint ez egy fontos lépés lehet afelé, hogy emberként gondolkodó gépeket hozzunk létre.
Korábban a témában:

Ken Forbus, az egyetem mérnöke szerint a mesterséges intelligencia a teszten az amerikai felnőtt lakosság átlagához képest jobban teljesített. A szakértő hozzátette, az, hogy a teszt emberek számára nehéz elemei a rendszernek is nehezek voltak, azt bizonyítja, hogy a gép bizonyos szinten hozzánk hasonlóan gondolkodott.

Az új modell egy korábbi platformra, a CogSketch-re épül, melynek segítségével a rendszer képes vizuális problémákat megoldani. A mesterséges intelligencia az egyetem pszichológusa, Dedre Gentner elméletének egy analógiáját is tartalmazza, amely a feltérképezést segíti.

Nem elég felismerni, érteni is kell

Az összetett vizuális problémák megoldása az emberek egyik védjegye. Az új mesterséges intelligenciák kifejlesztésével, melyek képesek hozzánk hasonlóan látni a világot, közelebb kerülhetnek egymáshoz az emberi és gépi megismerési módszerek.

Bár az új rendszer nem használható általános vizuális problémamegoldásra, a Raven-teszten remekül futtatható volt- az igen gyakori teszttel az alanyok vizuális intelligenciáját és elvont gondolkodását elemzik. A mesterséges intelligencia a felmérésen jobban teljesített, mint az átlag amerikaiak.

A teszt tökéletes a folyékony intelligencia – azaz az elvont gondolkodás, minta- és kapcsolatfelismerés valamint az új helyzetek megoldási képességének – mérésére. Andrew Lovett, a fejlesztésben résztvevő szakember szerint a rugalmas összehasonlítás, ábrázolás és újraértelmezés kulcsfontosságú a folyékony intelligencia esetében.

Ezen képességek pedig a magasabb szintű gondolkodás alapjai lehetnek.

Az emberek például ezek segítségével értik meg az analógiákat, oldanak meg problémákat, hoznak morális döntéseket és írják le az őket körülvevő világot.

Forbus szerint napjainkban a mesterséges intelligencia kutatása a legtöbbször arra fókuszál, hogy a gépeket megtanítsa a különböző képek felismerésére. Bár az azonosítás valóban fontos, az ingerekkel kapcsolatos gondolkodás és értelmezés legalább annyira. A Northwetern Egyetem új kutatása pedig ebben hozhatja el az áttörést.

(Via: Northwestern University)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.