Tech

A szívet szorítja és vért pumpál az új robotkéz

Egy sertéseken elvégzett kísérletsorozat során a puha, rugalmas eszköz tökéletesen ellátta a szív vérpumpáló feladatát.

A robotot arra tervezték, hogy a szívelégtelenségben szenvedőkön segítsen – a rendellenességgel diagnosztizáltak  szívizom ereje és teljesítménye is csökken. A szívelégtelenség elég gyakori, ma hazánkban nagyjából 250-300 ezer embert érint.

Jelenleg a szakemberek úgy gondolják, az ezen betegségben szenvedők életének meghosszabbításához az egyik legjobb módszer a keringéstámogató eszközök (ventricular assist devices, VAD) telepítése. Ezeket a mechanikus pumpákat a páciensek vagy a mellkasukon kívül viselik, vagy műtéti úton a hasukba helyezik őket.

Bár az eszközök segítik a keringést, viszont közvetlen kapcsolatban állnak a vérrel, emiatt előfordul, hogy a működésük miatt vérrögök alakulnak ki, melyek adott esetben akár halált is okozhatnak. Éppen ezért a VAD-okat használó betegeknek véralvadásgátló és vérhígító készítményeket kell szednie, ez viszont jelentősen növeli a vérzékenységüket.

Az új gép azonban egészen másként helyezkedik el, ujjként csavarodik a szív köré.

A robot működéséről beszámoló tanulmány szerzői szerint az eszköz nagy előnye, hogy nincs közvetlen érintkezésben a vérrel, emiatt nem okoz a korábbi VAD szerkezeteknél megfigyelt problémákat.

A robot elasztikus szilikonból készült, az anyag tökéletesen utánozza a szívizmok természetes ruganyosságát. A szerkezet pumpaként működik: a levegő befújásával a mesterséges izmok megfeszülnek, a kiengedésével pedig elernyednek. A géphez szenzorok is tartoznak, melyek az eszközt érő légnyomást mérik.

A szerkezet egy szivattyúval illetve öltésekkel csatlakozik a szívhez, a szerv és a gép közti súrlódást pedig egy speciális gél csökkenti. Az implantátumot szabályzó pumpa viszont nem a testen belül, hanem azon kívül helyezkedik el.

A fejlesztés a lágy robotika legújabb eredményeinek köszönhetően jött létre. Míg a hagyományos robotok általában igen merevek, a közelmúltban a szakemberek egyre többet dolgoznak azon, hogy a gépeket ruganyos, puha anyagokból is elkészítsék.

Disznókon már működik

Az eszköz működéséről a közelmúltban jelent meg egy tanulmány, melynek vezető szerzője Ellen T. Roche, a Harvard Egyetem biomérnöke. A publikációban a kutatók leírják, hogy a gép sikeresen állította helyre hat nőstény sertés véráramlását – az állatok szívét a kísérlet előtt megállították.

A csapatnak azt is sikerült szabályoznia, hogy a szerkezet csak a szív jobb, vagy bal oldalát szorítsa – ez kulcsfontosságú, mivel a szívelégtelenség sokszor csak a szerv egyik felét érinti.

Conor Wlash, a fejlesztésen dolgozó szakember szerint az eredmények jól demonstrálják, hogy a lágy robotikai eszközök beültetése elősegítheti a szervek megfelelő működésének visszaállítását.

A csapat következő célja az, hogy rájöjjenek, miként tudnák a gépet úgy csatlakoztatni a szívhez, hogy az hosszútávú használatra is alkalmas legyen. Ehhez további állatkísérletekre lesz szükség, mivel egyelőre előfordulhatnak komplikációk.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik