Tech

A parkolást is segíti a Google Maps új verziója

Nem kérdéses, hogy a Google Maps sokban megkönnyítette a közlekedést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szolgáltatás ne fejlődhetne tovább.

Autóval utazni általában kényelmes, a parkolóhelyek keresése – különösen a nagyobb városokban – viszont nem mindig felüdülés. A Google Maps egy készülő szoftveréről már tavaly augusztusban kiderült, hogy tartalmazni fog olyan funkciókat, melyek segítik a parkolást – így például képes lesz besorolni az egyes területeket aszerint, hogy mennyire könnyű arrafelé helyet találni.

Az Android Police szerint a Google Maps v9.44 beta felületén már elérhető az új funkció, amely működik is.

A felhasználók a parkolási lehetőségekről a nagy “P” ikonra kattintva tájékozódhatnak, amely a tervezett útvonal menetideje mellett látható. A program a parkolóhelyeket három kategóriába, könnyűbe, közepesbe és korlátozottba sorolja – a korlátozott helyek esetében a “P” ikon kékről pirosra vált.

Ahogy az ember elindul a cél irányába a kiválasztott úton, újabb, részletesebb információkat tudhat meg a környék parkolóiról – például azt, hogy az adott területen általában milyen nehéz helyet találni.

Az Android Police értesülései szerint a parkolási lehetőségek adatai nem minden városrész esetében elérhetőek. A “P” ikon csak olyan gyakran látogatott célpontoknál jelenik meg, mint amilyenek a bevásárlóközpontok, repülőterek, vagy éppen a helyi látnivalók.

Bár a funkció láthatóan már elérhető, még nem lehet tudni, hogy előre felvett adatok alapján, vagy élőben működik, ahogy azt sem, hogy pontosan mely területeknél és országoknál használható. Hogy a Google csapata milyen módszerekkel gyűjti és gyűjtötte be az egyes területek parkolási adatait, szintén kérdéses.

Az új szoftver hoz még egy változást, mégpedig az “atmoszféra” fotókat, melyek akkor láthatóak, amikor az ember a kiválasztott cél adatait böngészi. A Google Maps már korábban is remekül használta a különböző fényképes algoritmusokat – így például az éttermek ételeinek fotóit, vagy az üzletek tulajdonosai által készített felvételeket is megnézhettük. Az “atmoszféra” egy újabb segítség lesz ahhoz, hogy eldöntsük, valóban fel akarjuk-e keresni a kiválasztott helyet?

Amennyiben kipróbálná a szolgáltatás új funkcióit, a Google Maps v9.44 beta változatát itt töltheti le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik