Tech

North Sense: működő emberi érzékszervet is vásárolhatunk már

Februártól már beszerezhető a North Sense névre hallgató készülék, amelyet a hatodik emberi érzékszervként hirdetnek fejlesztői.

Amióta emberibb közelségbe kerültek azok a scifik, ahol polcról vehetjük le a designrozsdásított műkarokat, valamint a csináldmagad mozgalom is az emberi testet faragná át a sufnikban polcok, virágládák és székek helyett (a grinder és bodymod szubkultúrákról beszélünk itt), megnőtt azon projektek (és sajtóhírek) száma, amelyek jócskán ki akarják terjeszteni az emberi test határait.

north sense

A legújabb ilyen projekt a North Sense nevű készülék: a Cyborg Nest cég terméke gyakorlatilag egy iránytűvel egybekötött vibrátor: ha északi irányba fordulunk, remegni kezd. A készülék egy gyufásdoboz méretű vízhatlan dobozban készült el, amelyet úgy terveztek meg, hogy két piercing tartsa a helyén a mellkas felső részén, lehetőleg a kulcscsont alatt. (Egyelőre bőr alatti változatról még nincs szó, ami pedig a készülék áramellátását illeti – könnyedén feltölthetjük a doboz USB-csatlakozóján keresztül.)

A Cyborg Nestet jobban érdekli a testhez kötött iránytű absztrakt haszna, mint a fogyasztóbarát piaci igények – emiatt nem is kapott a készülék nyomkövető funkciót, GPS-t és hálózati csatlakozást sem. Fontosabb a fejlesztőknek az, hogy meglássák: miként változtatja meg érzékelésünket, viselkedésünket, valóságlátásunkat az, hogy a mellünkben érzünk egy iránytűt (pontosabban, hogy érezzük az északot). Az persze, hogy a North Sense milyen hatást gyakorol a különbözően huzalozott felhasználókra (hiszen egy képzőművész teljesen másképpen látja a valóságot, mint egy mérnök), nem derül ki azonnal. A cég egyik alapítója, Steve Haworth szerint ugyanis kb. hat hónapra van szüksége az agyunknak ahhoz, hogy új idegi hálózatokat hozzon létre, ezekkel fogja értelmezni ugyanis azokat a tapasztalatokat, amelyek egy új forrásból érkeznek.

A Skype másik végén: Neil Harbisson és Moon Ribas
A Skype másik végén: Neil Harbisson és Moon Ribas

A North Sense igazi története tehát csak 2017 végén kezdődik majd el, amikor elkezdenek a céghez beérkezni az első felhasználói beszámolók. A Cyborg Nest viszont, úgy tűnik, kifejezetten jól kezeli majd az adatokat, ugyanis nemcsak az alapító Liviu Babitz, ill. a testmódosító körökben kifejezetten híres Steve Haworth áll a cég hátterében, hanem az a Neil Harbisson is, akit a világon elsőként ismertek el jogilag kiborgként – ő a koponyájába épített antenna segítségével hallja a színeket. Mindemellett Harbisson mellett az a Moon Ribas is a cég egyik oszlopa, aki a karjába épített mágneses implant segítségével képes érezni a bolygót átjáró földrengéseket is – az tehát biztos, hogy kellően értő szemek fogják vizsgálni a beérkezett adatokat.

Maga a készülék 419 dolláros áron lesz beszerezhető, a megrendelők pedig január végén – február elején kapják meg csomagjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik