Tech
Internet Computer Server Connection

Megrettentek a litvánok az oroszoktól, leállítottak egy építkezést

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 21:49

Egy adatközpont épült volna magántőkéből, de attól félnek a litvánok, hogy Oroszország egy optikai kábelen át beférkőzhetne. Az építtető szerint ez blődli, holott a leállításra már van törvény is.
Korábban a témában:

A Nyugat és Oroszország közötti növekvő feszültség közepette Litvánia tavaly leállította egy adatközpont építését, attól tartott ugyanis, hogy az orosz hírszerzés beszivároghat a létesítménybe – közölte hétfőn egy litván titkosszolgálati vezető.

A kormány a Litvániában bejegyzett Arcus Novus tervével kapcsolatos aggodalmakra reagált, ami vállalkozások számára felhőszolgáltatást biztosító adatközpontot tervezett kiépíteni. “Figyelmeztettük a kormányt, hogy amennyiben az adatközpontot optikai kábellel Oroszországhoz csatolják, ráköthetik az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rádióelektronikai felderítő hálózatára” – közölte Darius Jauniskis, a litván kémelhárító szolgálat vezetője. Vidmantas Tomkus, az Arcus Novus vezérigazgatója közölte, hogy a cég beperli a kormányt, amiért megváltoztatta a döntését.

Nevetséges az az érvelés, hogy egy “ellenséges” adatközpontot esetleg bekötnek majd az orosz biztonsági szolgálatokhoz, amikor Litvánia már ma is optikai kábellel csatlakozik Oroszországhoz, csakúgy mint a világ többi részéhez.

Az információtechnológiai biztonsággal kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek az Oroszországgal határos három baltikumi államban. A litván nemzetbiztonságot fenyegető legnagyobb veszélynek az orosz számítógépes kalózokat tekintik – közölte a kémelhárító hivatal egy tavalyi jelentésében.

A nyugati országok – élükön az Egyesült Államokkal és Németországgal – már többször kijelentették, hogy állami hátterű orosz hackerek demokratikus intézmények megingatására törnek. A Kreml tagadja, hogy köze lenne a neki felrótt kalózakciókhoz. A litván információtechnológia biztonságért felelős vezető korábban azt mondta a Reutersnek, hogy

2015 óta három orosz kémprogramot találtak a kormány számítógépein, és 2016-ban húsz kísérlet történt a gépek megfertőzésére.

Egy 2014-ben elfogadott törvény alapján a litván kormány leállíthat bármilyen energiaipari, szállítási vagy információtechnológiai projektet, amit a nemzetbiztonság szempontjából veszélyesnek talál. Az állami biztonsági hivatal közölte, hogy 2015-ben négy ilyen beruházás leállítását javasolta a kormánynak, közöttük a vilniusi repülőtér bővítését, annak kivitelezője ugyanis egy olyan litván üzletember lett volna, aki egy Moszkva melletti repülőtéren is bővítési munkákat végez.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.