Tech

Uniós fellépést sürgetnek az álhírek ellen

Az olasz versenyhivatal vezetője szerint nem szabad a kérdést a közösségi portálok üzemeltetőire bízni.

Az Európai Unió tagállamainak létre kell hozniuk egy független intézményekből álló hálózatot, amely felveszi a harcot az interneten terjedő álhírekkel szemben – mondta Giovanni Pitruzzella, az olasz versenyhivatal vezetője a Financial Times-nak adott interjúban.

Pitruzzella úgy látja: a „post-truth” („tények utáni” politika, amikor a politikai hírek valóságtartalma nem számít, csak az, hogy milyen érzelmeket váltanak ki) gerjeszti a populizmust és fenyegeti a demokráciát. Szerinte fordulóponthoz érkeztünk: el kell dönteni, hogy hagyjuk-e az internetet úgy, ahogy van, vagy a kommunikáció megváltozásának figyelembe vételével szabályokat kell alkotni.

A versenyhivatali vezető úgy látja: meg kell alkotni a szabályokat, de ezt nem a közösségi portálokat működtető vállalatokra kell bízni, hanem a közszférára, független hatóságokat kell felruházni azzal a hatalommal, hogy eltávolíttathassák a félrevezető híreket és büntetéseket szabhassanak ki. Ezt a feladatot a gazdasági versennyel kapcsolatos kérdésekhez hasonlóan az EU-nak kellene koordinálnia.

Ugyanakkor az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a napokban az internetes vállalatokat szólította fel, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a probléma megoldása érdekében. Németország viszont törvényt tervez az álhírek és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, több mint 150 millió forintnyi büntetést helyezve kilátásba az ilyen tartalmat terjesztő portálok üzemeltetőinek. Csehország pedig rövidesen felállít egy központot, amelynek feladata az álhírek nyomon követése. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik