Tech

Itt a robot-ivócimbora, hogy sose igyál egyedül

Egy szomorú történetből kerekedett ki az egyik legcukibb találmány így év végére. Javasolnánk azért gyorsan pár fejlesztést is.

Talán most Szilveszterkor is sokaknak alakul úgy a programja, hogy egyedül ülnek valamilyen alkohol mellett, és valahogy koccintás nélkül még az ivás sem olyan jó dolog ugyebár. Dél-Koreában azonban már megvan erre is a tech-válasz Dinky “személyében”, aki ugyanis egy ivócimbora-robot.

Az asztalra helyezhető kis egység alján egy tároló üveg található, aminek a tetején “ül” maga a robot, aminek ugyanúgy önthetünk egy pohárkával, mintha valaki más ülne a helyén. Aztzán koccint velünk, és iszik (ráadásul még egy kicsit bele is pirul az alkoholfogyasztásba). Az általa elfogyasztott innivaló sem megy kárba egyébként, csak befolyik az alsó üvegedénybe, így mi magunk is megihatjuk később.

A feltaláló, Euchan Park egyébként nem épp jó kedvében dobta fel Dinky ötletét:

2012 karácsonyán egyedül ittam Sojut (ez egy kedvelt koreai rövidital), mert akkor nem volt barátnőm. És egyedül inni borzalmas volt, szóval egy idő után nem is ment a dolog. Végül aztán egy második pohár sojut is töltöttem, és áttettem az asztal másik oldalára. Aztán koccintottam a pohárral, mintha valaki tartaná.

És érdekes módon ettől valahogy megváltozott az íz. Hűha!

Végre rájöttem, hogy az alkohol titkos íze attól függ, hogy van-e valaki, akivel együtt iszod. Ezért készítettem ezt a robotot.

Arról még nem tudni, lesz-e sorozatgyártott verzió Dinkyből, és mibe kerülhet, mindenesetre gyorsan javasolnánk hozzá pár nulladik napi frissítést. Egyrészt lehetne kombinálni Google Home-mal, vagy valamilyen okostelefonos asszisztenssel, hogy “beszélgetni” is tudjon velünk. Másrészt azért nem árt, ha beleépítenek valami fékező mechanizmust, ami időnként figyelmeztet minket arra, hogy talán lassíthatnánk a tempón – esetleg a beszédünkből, reakcióinkból kitalálhatná, amikor már túl sokat ittunk, és nem hagyna újabb pohárral tölteni saját magunknak sem. Vagy szimplán ilyenkor elinná előlünk a maradékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik