Tech

Egyre kevesebb SMS-t, egyre több adatot pörgetünk karácsonykor

A magyarok szokásai szépen lassan megváltoznak, de az SMS még mindig elég jól tartja magát.

A töltött káposzta, halászlé, bejgli szentháromság mellett a hazai mobilszolgáltatók ünnepi jelentése is elmaradhatatlan része a karácsonynak. Kicsit eltérő szempontok alapján, de mindhárom operátor közzétette, hogy a karácsony napjai alatt az előfizetők mennyi SMS-t küldtek, telefonáltak és mobilneteztek.

A Telekom nem az adatra, hanem az SMS-re koncentrált, ami azért is van, mert a szolgáltató az ünnepi akciójában nem adatot, hanem hálózaton belüli korlátlan telefonhívást adott az ügyfeleknek. A Telekom szerint

a december 24-én, 25-én és 26-án küldött SMS-ek száma közel 10%-os csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz képest…: tavaly közel 7,6 millió, az idén pedig már csak 6,9 millió szöveges üzenetet küldtek, ugyanakkor a három ünnepnap mobilinternetes adatforgalma közel 30%-kal nőtt.

A Telenornál három napon át szabad volt a vásár, hiszen a felhasználók korlátlanul csapolhatták a szolgáltató adathálózatát. Az operátor adatai szerint nem is nagyon fogták vissza magukat:

December 24-én, 25-én és 26-án összesen közel 700 terabájtnyi adatot forgalmaztak a Telenor ügyfelei mobil eszközeikről, ami a szokványos napok forgalmának kétszerese. A napi adatforgalmi rekord is megdőlt: az új rekord 234 terabájt adatforgalom 24 óra alatt, ami körülbelül 152 ezer DVD adatmennyiségének felel meg.

A szolgáltató ezen kívül azt is kiemelte, hogy a felhasználók többsége (83,6%) az ünnepi jókívánságok elküldésére elsősorban a Facebookot és más közösségi felületeket használják, lekörözve a telefonhívást (77,1%) és az SMS-t (42,2%).

A Vodafone is elsősorban a hagyományosabb csatornákkal összefüggő adatokat nevesítette, amin kívül adathasználati trendekről szólt a szolgáltató közleménye:

2016. december 24. és 26. között…a Vodafone ügyfelei közel 106 ezer MMS-t és 6,4 millió SMS-t küldtek és 9,4 millió hívást. A belföldi adatforgalom egy év alatt közel 70 százalékkal bővült, míg 2014 karácsonyához képest több mint megduplázódott. Ennél is nagyobb mértékben nőtt a roaming környezetben bonyolított adatforgalom, ami a roaming korlátok lebontásának köszönhetően 2014 karácsonyához képest közel 8-szorosára, a 2015-ös ünnepi napokhoz képest pedig a kétszeresére bővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik