Tech

Itt vannak az első fotók az önvezető Google Chryslerről

Első körben 100 darab készül el a hibrid meghajtású, futurisztikus kinézetű autóból.

A Google szépen lassan átformálta az önvezető autókkal kapcsolatos terveit, aminek az első jelentős partnere a Fiat Chrysler. Eredetileg a tervek úgy néztek ki, hogy a szenzorokkal megpakolt autókat nulláról építik fel és kifejezetten erre a célra készítenek járműveket. Idővel kiderült, hogy (legalábbis kezdetben) sokkal célravezetőbb és valószínűleg olcsóbb, ha gyártókkal bútoroznak össze az autók megalkotására.

Májusban jött is a hír, hogy a Fiat Chrsyler lett az a bizonyos partner, amely együtt fog dolgozni a Google időközben Waymo névre keresztelt csapatával. A meló abban a pillanatban el is indult, aminek a középpontjában a Chrysler Pacifica Minivan modellje állt. A feladat egy olyan átalakítás volt, amely során a kasztni megkapja az összes érzékelőt, elektronikát és kamerát, ami az önjáráshoz szükséges.

A srácok nem sokat pihenhettek, mert 7 hónappal a munka megkezdése után meg is érkeztek az első fotók az átalakított, önvezető kisbuszról. Az egy dolog, hogy különböző méretű dudorok, puklik nőttek az autó tetejére, de az átalakítás ennél sokkal mélyrehatóbb volt. A mérnököknek hozzá kellett nyúlniuk az erőátviteli rendszerhez, a karosszériához, és gyakorlatilag fullosan átalakították az autó elektromos rendszerét is.

google_chrysler_onvezeto_auto

Az alapmodell elkészülte után összesen 100 hasonló autót állítanak össze a Fiatnál, amelyek a Waymo rendszerrel felturbózva elindulnak a tesztútjaikra. A jármű, illetve a hozzá kapcsolódó koncepció annyiban új, hogy ez az első eset, amikor a Google technológiája szerves részét képezi egy olyan autónak, ami egyébként manuális módban is működik, azaz ember által vezethető marad.

A cég az első teszteket annak idején a maga által összeállított mini autókkal kezdte, de ezek még nem kerültek ki a forgalomba, hanem legfeljebb zárt tesztpályákon közlekedtek. Ezt követően az akkor Lidar néven futó, autonóm vezetést segítő rendszert pakolták rá a Chrsylerhez hasonló egyterűekre, és most jutottak el oda először, hogy egy gyártóval együttműködve alkossanak meg egy eleve erre a célra megálmodott járművet.

Még néhány kép a kooperáció eredményéről:

google_chrysler_onvezeto_auto_2

google_chrysler_onvezeto_auto_3

google_chrysler_onvezeto_auto_4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik