Tech

A németek vagyonokra büntetnék a Facebookot

Azon már mi is elég sokat rágódtunk, hogy a Facebook mennyire fontos platformja lett a tájékozódásnak és ezzel együtt mennyire nem mindegy, hogy milyen hírek, bejegyzések jönnek szembe nap, mint nap. Az álhírek, kamu sztorik a Facebook számára is komoly problémát jelentenek, a fejlesztők megállás nélkül dolgoznak, hogy ezeket, és az egyéb, kifogásolható tartalmakat valahogy kiszűrjék.

A németeknek elegük lett

A probléma nem csak az üzemeltetőt, hanem egész országokat foglalkoztatnak, élükön Németországgal, ahol az álhírek terjesztőit, a gyűlöletbeszéd híveit a lehető legkeményebb jogi következmények várják. A Facebook azonban egy másik kérdés, az ott megjelenő cikkeket sokszor nem lehet mindig személyhez kötni, az országhatárok egy ilyen felületen nem meghúzhatóak, ezért a németek most egy példátlanul szigorú törvény megalkotására készülnek.

A német Szociáldemokrata Párt által javasolt törvénytervezet minden egyes álhír után 500 ezer euróval sújtaná a Facebookot. Ez az összeg lenne a kiszabható legmagasabb büntetés, és csak abban az esetben hajtanák be, ha a hír a felszólítástól számított 24 órán belül nem tűnne el az adott felületről.

Merthogy a szabályok nem csak a Facebookra, hanem minden olyan szolgáltatóra (köztük a Google-el, a Twitterrel, stb.) vonatkoznak, amely nagy nyilvánosság elérésére alkalmas. A kiterjesztett hatásfok ellenére a cél egyértelműen a Facebook megzabolázása, amire Thomas Opperman, a párt parlamenti elnökének szavai is utalnak:

A Facebook nem élt a lehetőséggel, hogy saját maga intézze a panaszok kezelését. A piacot meghatározó platformoknak a jövőben kötelező lesz jogvédő irodát nyitniuk Németországban, amelynek napi 24 órában, évi 365 napon át kell fogadnia az ügyfeleket, intéznie az ügyeket.

Ha a Facebook 24 órán belül nem törli a kifogásolt üzenetet, posztot akkor esetenként 500 ezer euróig terjedő bírság szabható ki. Sőt, amennyiben az érintett személyek ezt kérik, akkor hasonló értékű, egyéb jogorvoslat is kérhető.

Egyelőre csak kérdőjelek vannak

Az elképzelés egyelőre erősen teoretikus, hiszen a végrehajtása több problémába is ütközhet. Egyrészt kérdéses, hogy ki, milyen keretek között fogja gyűjteni, regisztrálni a kifogásolt posztokat, másrészt az sem egyértelmű, hogy a német állam pontosan milyen módon fogja behajtani a kiszabott büntetéseket.

Elméleti szinten egy ilyen intézkedés sorozat valószínűleg az anyagi gondokkal nem nagyon küzdő Facebook számára sem lenne kívánatos, így felmerülhet az is, hogy az országban nem lesz esetleg elérhető többé a közösségi oldal. Vagy akár a többi sem.

A Facebook véleménye még nem ismert az ügyben, de szakértők szerint valószínűleg az lenne az érvelés alapja, hogy az oldal mindössze teret ad a különböző tartalmaknak, melyek mondanivalójáért, igazságtartalmáért képtelenség bármilyen felelősséget vállalni. Ennek ellenére a cég is folyamatosan teszteli a hamis, uszító, támadó jellegű bejegyzések kiszűrését, így a kérdés az, hogy kinek fogy el előbb a türelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik