Tech

Az új Android nem mobilon, hanem hűtőn, tévén, autóban fut

24.hu
24.hu

2016. 12. 17. 10:01

A Google célja, hogy a hűtőnk kommunikálni tudjon a melegszendvicssütővel, ami pedig mondjuk éppen velünk beszélget.

A Google egy olyan Androidos IoT (internet of things –  a dolgok internete) ökoszisztémát hoz ltére, amire a fejlesztők hasonló módon tudnak fejleszteni, mint a mobil operációs rendszerekre. Mondjuk még egy fokkal egyszerűbben: a hűtőkön, okosporszívókon és minden egyéb okoskütyünk ugyanolyan jellegű rendszer lesz, mint a telefonokon. A Brillo nevet viselő, korábbról is ismert technológiából kiinduló új, és továbbfejlesztett rendszer az Android Things, mely többek között a szokásos Android API-t (fejlesztőkészletet), és az ismert droidos szolgáltatásokat is tartalmazza.

Ebben a beágyazott operációs rendszerben található a Support Library nevű könyvtár, melynek két fő jellemzője van: egy perifériás I/O API, ami lehetővé teszi a szenzorok hozzáférését a különböző protokollokon és interfészeken keresztül (GPIO, PWM, I2C, SPI, UART). A másik pedig egy felhasználói illesztőprogram API, melynek segítségével lehetővé válik új eszközillesztők hozzáadása az alkalmazáshoz, melynek legfőbb előnye, hogy így könnyedén vonható be a rendszerbe egy-egy új hardver.

Ezt is leegyszerűsítjük: olyan rendszer készül, amelyet bármilyen gyártó könnyen rá tud faragni saját eszközére, tök mindegy, hogy tévéről, pirítóról, vagy bármi egyébről van szó, aztán pedig ugyanilyen simán lehet rájuk appokat fejleszteni. A rendszer mellé kiadott kis ismertetőben például ez az ábra is szerepel: a hűtőd képes lehet például arra, hogy megmondja, milyen hozzávalókat szedj ki belőle, aztán hangosan vezet végig azon is, hogy vágd fel, hogy fűszerezd és meddig főzd az ételt.

De miért is jó, ha Android fut a háztartási eszközökön?

Leegyszerűsítve és lerövidítve úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a Google új rendszere messze túlmutat a mobileszközökön, és sokkal inkább minden olyasmire fókuszál, ami az IoT fogalmába belefér, beleértve a hűtőket, mosógépeket, tévéket, és minden olyan háztartási eszközt, ami Androiddal működhet. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a gigacég fogta, és egyetlen működő egységgé formálta a Brillót, valamint az Androidot, kialakítva ezzel egy új rendszert, ami már az okosotthonokra van optimalizálva.
A cégnek ezzel az a célja, hogy minél több eszközön jelen legyen, de ez nekünk is jó, mert ha minden eszközünk Androidos, könnyen együttműködnek majd egymással.Az Android Things egyértelműen támogatja a SoMS-t (moduláris rendszereket), ami nem olyan misztikus, mint ahogy hangzik, hiszen a megszokott hardverelemeket jelenti, mint a RAM, a háttértár, a Wi-Fi, a Bluetooth, és még sorolhatnánk. Jellemzője, hogy akár még az Android felhőalapú szolgáltatásait is lehet majd használni, méretét tekintve pedig apró, így a memóriát sem zabálja, tehát pont alkalmas egy kenyérpirító, vagy egy hajszárító számára.

Weave will, weave will rock you!

Fontos még megemlíteni a Weave nevét, ami egy kommunikációs protokoll az IoT eszközök között, és például az Assistant szolgáltatással lehetővé teszi a hangutasítások alkalmazását, ami az okosizzók, okoskapcsolók tekintetében jöhet jól. Ezzel azonban még nincs vége a sornak, mert a Google feltett szándéka, hogy minél több otthoni dolgot “Androidizáljon”, bár ehhez az kell, hogy mind több okosotthon legyen a világban.

Megint egyszerűsítünk: a lényeg tehát egy olyan világ lehet, ahol az androidos hűtőnk automatikusan átküldi az androidos telefonunk bevásárló appjába a listát, ami kezd belőle kifogyni, miközben az androidos ülésfűtés magától bekapcsol, mert tudja, hogy vásárolni indulunk a kocsival. Az androidos folyosói lámpák a garázs felé szintén maguktól felkapcsolódnak, miközben az okosórán megjelenik a térkép, merre találjuk a legközelebbi olyan boltot, ahol a kért dolgokat megvehetjük.

Forrás: Infoq

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.