Tech

Ma indul a szuperpontos európai műholdrendszer

Az európaiaknak készült műholdhálózat gyorsabb, pontosabb és megbízhatóbb lesz az eddigieknél.

A GPS rövidítés mára egybeforrt a navigációval, pedig ez több szempontból sem helytálló. A GPS (Global Positioning System) maga egy műholdakból álló kommunikációs hálózat, ami segít a helymeghatározásban és az ehhez kapcsolódó navigációban. Plusz ez egy, az amerikai hadsereg által üzemeltetett és ellenőrzött rendszer, ezért elméletileg bármikor korlátozhatják is azt.

Saját, pontos, és független rendszer

Ugyanez a helyzet az orosz fennhatóság alá eső GLONASS-szal is, így nem véletlen, hogy az Európai Unió évek óta próbálja tető alá hozni a saját, civil felügyelet alatt álló műholdas rendszerét.

A tervezettnél sokkal hosszabb idő alatt (17 év) elkészült, Galileo névre keresztelt hálózatra 10 milliárd eurót költöttek (eredetileg ez csak 3 milliárd lett volna), mától azonban működőképes, bárki által használható, és még ingyenes is. Jelenleg 18 műhold alkotja a gerincet, 2020-ra azonban a létszám felkúszik egészen 30-ra.

galileo_felloves

Átmeneti ideig egyébként a GPS támogatásával működik majd, de a megfelelő számú műhold fellövése után erre sem lesz szükség. A Galileo egyébként a GPS-szel és a GLONASS-szal is kompatibilis, de azoktól teljesen függetlenül is működőképes.

A Galileio előnyei a másik kettőhöz képest, hogy

  • több műhold kering a rendszerben,
  • jobb, erősebb jelet adnak,
  • és több információ közvetítésére képes.

Ezekből adódik az egyik legfontosabb jellemzője: az eddigi több méteres pontossághoz képest már egy méteren belüli helymeghatározást tesz lehetővé. A műholdsűrűség miatt olyan területeket is lefednek vele, amelyek nem voltak elérhetők, azaz alagutak belső tere, vagy nagy épületek által leárnyékolt városrészek.

Gyorsan terjedhet majd

A rendszert élesítő ESA (European Space Agency) szakembereinek példája jól megvilágítja a fejlődést. A korábbi műholdrendszerek egy vasúti szerelvényről azt tudták megmondani, hogy melyik régióban, városban található, a Galileo azonban már azt is, hogy melyik állomáson, sőt, melyik sínen. Ennek nagy szerepe lesz a vészhelyzeti alkalmazások során is, mivel a korábbi hosszadalmas, akár órákig tartó és nem különösebben pontos felderítés sokkal precízebb és gyorsabb lesz.

A kompatibilitás egyelőre meglehetősen szegényes, hiszen a projekt hivatalos weboldalán mindössze két olyan mobil (Huawei Mate 9 és BQ Aquaris X5 Plus) szerepel, ami azonnal ki tudja használni a Galileo előnyeit.

Jó hír azonban, hogy az ismertebb, fontosabb chipset (Qualcomm, Broadcom, Mediatek) gyártók alapból támogatják az új technológiát. A velük szerelt mobilok, eszközök esetében mindössze egy szoftverfrissítésre lesz szükség, ami várhatóan a következő hetekben meg is jelenik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik