Tech

Veszélyben a talált mobil gazdája, mit teszel?

Mit tennénk akkor, ha találnánk az utcán egy telefont? És akkor, ha az a telefon beszélne is hozzánk? És ha azt mondaná, hogy a gazdája élete veszélyben forog?

Ezzel a felütéssel dolgozik a Monsoon Lab új játéka, a Sara Is Missing, ami keveréke az újvonalas észak-amerikai tinidrámáknak, a Blair Witch boszorkányhorror-sorozat hírhedt első részének és a techrovat kedvéért a Her (A nő) című filmnek. A szóbanforgó telefonon ugyanis rögtön megszólít minket a Sirihez meglepően hasonlító, bár jóval mesterségesen-intelligensebb IRIS és rögtön azt közli velünk, hogy meg AKARJA menteni gazdáját, akiről fogalma sincs, hol tartózkodhat éppen. AI-értők és vadabb sci-fi rajongók itt már érzik, hogy a gépi intelligencia sokszorosan túllépte a hatáskörét, spoilerezni pedig nem fogunk – annyit azért tegyünk hozzá, hogy a játék közvetítette feszültség legalább annyira származik a technoparanoiából, mint a boszorkánykultuszokból és a vérből.

A címadó Sara ugyanis életében ugyanis tragikus hirtelenséggel jelennek meg egyetemi beadandója miatt a szellemek, az ezoterikával foglalkozó tinédzserek, aztán a helyzet innen meglepően gyorsan eszkalálódik, megjelenik a deep weben terjedő videó, amit ha megnéznek… a folytatást már sejthetjük.

A játék maga nyomkeresések és okfejtések sorozatából áll – emaileket, chatlogokat, fotókat, videókat kell átnéznünk, ezekből nyomokat, jelszavakat, utalásokat kell visszafejtenünk és ezekből kell kiderítenünk, hogy hol van Sara és mi is történt vele pontosan. A játékmenet csupán ennyiből emlékeztet a Mr. Robot mobilappra (amiről korábban már beszámoltunk, legnagyobb előnyeként említettük meg azt, hogy egy teljes narratíva bomlik ki egy szimpla chatképernyőt nézve), illetve a videós nyomkeresés miatt a Her Storyra is – a játék viszont ezeknél jóval feszültebb, igaz rövidebb is.

Pont ezek kedvéért nem is akarjuk lelőni az összes poént és túldicsérni a designerek döntéseit, de egy biztos: a horror vacui igazi, bénító érzete itt jön át csak igazán és még nem is kell sok időt töltenünk a játékkal ahhoz, hogy ez teljes egészében megüljön minket. (És tényleg, mondtuk már, hogy vannak boszorkánykultuszok, emberáldozatok és aggasztó morális döntések is? És hogy döntéseinktől függően több végkifejlete is lehet a játéknak? És hogy a szereplők effektíve fel is hívnak minket?)

A Sara Is Missing ingyenesen hozzáférhető PC-n, Macen és Androidos készülékeken, a rovat pedig csak ajánlani tudja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik