Tech

Igen, még mindig borzalmasan gyenge jelszavakat használsz

Egy-két béna jelszó ugyan kiesett a legnépszerűbbek közül, de a legtöbben még mindig olyan egyszerűen védekeznek, hogy csak az nem tudja feltörni az eszközeiket, aki nem akarja.

Ha jelszóról van szó, akkor elsőként kell, hogy eszünkbe jusson az Űrgolyhók zseniális jelenete, amikor Sötét Sisakék megszerzik a bolygó légkörét nyitó kódot. Ami nem más, mint az 1… 2… 3… 4… és igen, az 5. Ellenben a filmben tudtuk, hogy mindez csak poén, míg a valóságban tényleg még mindig ott tartunk, hogy sokan ilyen “bonyolult” kódokkal próbálják védeni digitális értékeiket.

A német Hasso-Plattner Intézet nem kevesebb mint egymilliárd felhasználói jelszót vett górcső alá azokból, melyek az elmúlt 30 nagy adatlopásnál kiszivárogtak. Mindemellett kiderült, hogy 27 százalékuk ugyanazt a jelszót használja más szolgáltatásoknál is, szóval így egyszerre több veszélynek is kiteszik magukat.

password

A legkedveltebb legbénább jelszavak

Úgy tűnik, az emberek az idők folyamán nem igazán változnak, mert még mindig ugyanazokat a béna megoldásokat választják, melyekről minden évben többször is leírják, hogy semmit sem érnek. Ezek sorrendben:

  • 123456
  • 123456789
  • 111111
  • qwerty
  • 12345678

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezek a jelszavak nagyon nem jók, és nem védenek semmitől, tehát ilyesmit használni például céges levelezésre nagyfokú felelőtlenség, nem is beszélve az internetbankról.
A jelszavunk inkább legyen olyan, amiben van kis és nagybetű, számok, és “joker karakterek”, mint amilyen a csillag, vagy az alsó vonás.

Nem véletlen, hogy mostanában már elég sok olyan oldal van, ahol ha jelszót kell generálnunk, akkor nem fogadja el a “sanyika77”-et, hanem felhívja a figyelmünket arra, hogy célszerű minél bonyolultabbat megadni, amit azonban még képesek vagyunk megjegyezni. Csak így lehetünk valamelyest biztonságban.

Forrás: BGR 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik