Tech

Mellbimbókkal játsszák ki az Instagram szabályait

Az Instagram igazságtalan szabályozására egy remek trükkel hívják fel a figyelmet.

A közösségi oldalak kínosan ügyelnek arra, hogy a felületeiken a szabályzatnak megfelelő tartalmak, fotók jelenjenek meg. A Facebook számtalan alkalommal csődölt már be, amikor a gépekre bízott cenzúragépezet olyan képeket, cikkeket törölt, amelyek nem abban a kontextusban, és nem azt ábrázolták, amit első ránézésre hihetett az ember.

A Facebook érdekkörbe tartozó Instagramon is elsősorban a meztelenség a nagy ellenség, így első számú szabály, hogy a kitett képeken nem látszódhatnak a nemi szervek és az elsődleges nemi jellegek. Nem egy olyan Insta fiók van, ahol mesterien feszegetik ezeket a szabályokat, éppen csak ott takarnak, amit kell, mégis van egy hatalmas igazságtalanság a rendszerben.

A meztelen férfi felsőtest és az azon látható mellbimbó szabadon megjelenhet, mint például ezen a fotón.

Cristiano Ronaldo (@cristiano) által közzétett fénykép, 2016. Okt 28., 08:51 PDT

Sokan ezt nehezen tudják értelmezni és jogosan megkülönböztetésként értelmezik. Korábban is voltak már trükkök a szabály kijátszására, de a legutóbbi messze az egyik legjobb elgondolás. Evelyne Wyss, és barátai (Morgan-Lee Wagner és Marco Russo) indítottak egy Instagram fiókot Genderless Nipples, azaz Nemtelen Mellbimbók néven, ahol minden képen egy-egy mellbimbó látható. Pl. ilyen:

You are beautiful, it’s society who’s ugly sometimes.

Genderless Nipples (@genderless_nipples) által közzétett fénykép, 2016. Dec 7., 07:22 PST

A trükk az az egészben, hogy a közeli felvételből lehetetlen megállapítani, hogy férfi, vagy női testről van-e szó, ezzel igyekeznek felhívni a figyelmet a szabályzat nonszensz voltára. A fiók gazdái többször is hangsúlyozták, hogy nem magával a szabállyal van gondjuk, hanem azzal, hogy azt nem alkalmazzák egyenlően férfiakra és nőkre egyaránt.

A képeket végignézve az derül ki, hogy sikerült fogást találniuk a rendszeren, mert a többségét nem távolították el. Amit azonban igen, azon történetesen éppen egy férfi mellbimbó volt látható, ami még inkább kiemeli, hogy mennyire értelmetlen és tarthatatlan az Instagram jelenlegi rendszere.

We are all born so beautiful. The tragedy is being convinced we are not. -rupi kaur

Genderless Nipples (@genderless_nipples) által közzétett fénykép, 2016. Dec 4., 21:51 PST

A végső cél persze ennél jóval messzebb mutat: Wyss és barátai azt szeretnék elérni, hogy a közösségi oldalakon ne, vagy ne így legyenek korlátozva az ilyen tartalmak. Aki szeretné támogatni a kezdeményezést, az a genderlessnipples@gmail.com e-mail címre küldhet fotót a mellbimbójáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik