Tech

A Huawei szuperakkuja olyat tud, amit más nem

24.hu
24.hu

2016. 12. 08. 16:59

A grafén alapú akkumulátor több területen is újdonságot hozhat.
Korábban a témában:

Óriási verseny van folyamatban az akkumulátorok fejlesztése terén, amiben maguk a gyártók is aktívan részt vesznek. Ezek közé tartozik a Huawei is, melynek tudósai megalkották a világ első grafén segítségével létrehozott lítium-ionos akkumulátorát.

Az energiaforrás kétszer olyan hosszú élettartammal bír, mint a hagyományos lítium-ionos energiaforrások, de még ennél is fontosabb tulajdonság, 60°C hőmérsékletű környezetben is működik, amely 10°C-al haladja meg az akkumulátorok jelenlegi tűréshatárát.

A kutatás vezetője, Dr. Yangxing Li elmondta, hogy három technológiának köszönhető az áttörés:

  • egyrészt egy speciális adalékanyagnak, amely megakadályozza az elektrolitok magas hőmérsékleten történő bomlását,
  • másrészt katódként módosított nagy kristályú NMC anyagokat használnak, amely a katódpor hőstabilitását növeli,
  • harmadrészt pedig a grafén a lítium-ionos akkumulátor hatékonyabb hűlését teszi lehetővé.

Magas hőmérsékletű környezetben végeztünk teszteket, amelyek kimutatták, hogy azonos működési paraméterek mellett a grafén segítségével továbbfejlesztett lítium-ionos akkumulátor 5°C-kal alacsonyabb hőmérsékletű, mint a hagyományos lítium-ionos energiaforrások

– hangsúlyozta Dr. Li.

A szakember hozzátette, hogy 60°C-os környezetben kétezer feltöltés után a grafénnal továbbfejlesztett lítium-ionos akkumulátorok kapacitásának 70 százaléka megmarad. Kétszáz napon keresztül 60°C-os környezetben tárolva az akkumulátor kapacitásának csupán kevesebb, mint 13 százaléka vész el.

Az eredmények nagy jelentőséggel bírnak a kommunikációs bázisállomások tároló rendszereinek esetében: az olyan régiókban, ahol magas a hőmérséklet, a szabadtéri bázisállomásokat működtető akkumulátorok életideje akár négy évnél is többre emelkedhet. Ezek az akkumulátorok magas hőmérsékleten is biztosítják az elektromos járművek nagy teljesítményét az egyes feltöltésekkel, valamint a drónok biztonságos működését is biztosítják, amelyek gyakran termelnek nagy mennyiségű hőt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.