Tech

VR szemüveggel segítik a magányos betegek gyógyulását

A magányos betegeknek nyújthat felüdülést, ha a virtuális valóság veszi őket körül.

A virtuális valóságról a legtöbben azt gondolják, hogy egy drága szórakoztató eszközt jelent, amit leginkább azok használnak, akiknek éppen semmi dolguk, de ez egyáltalán nem így van. A VR többek között az orvostudományban is megjelenik, amit a Mashable cikke is megerősít azoknak az embereknek a kapcsán, akik egyedül vannak, és sok időt töltenek a kórházban.

A Liminal nevű ausztrál VR cég együttműködésben a Medibankkal azokra a betegekre koncentrál, akik valamilyen oknál fogva az ágyhoz vannak láncolva, mert Linda Swan, a Medibank tiszti főorvosa szerint egyértelmű összefüggés van a magányosság, és a beteg állapotának lassú javulás, vagy romlása között.

Tudjuk, hogy sokkal gyakoribb ez a jelenség a betegek között, ezért szerettünk volna tenni valamit, hogy kórházi körülmények között is enyhíteni tudjuk ezt az érzést.

Létrehoztak egy olyan virtuális valóság élményt, amiben rajzfilmfigurák ülik körbe a tábortüzet, és a Google Daydream View, valamint a kontrollere segítségével a betegek kiválaszthatják egy könyvből, hogy melyik történetet szeretnék látni, és melyik karaktert kívánják irányítani.

joy-hospital

A tábortűz egy közösségi dolog, és ezzel azt szeretnénk, hogy egy rövid időre elhagyhassák a kórházi környezetet…Azt hiszem, a virtuális valóság komoly lehetőség az egészségügyben, akár a korai diagnózist, akár a rehabilitációt és a fájdalomcsillapítást nézzük

– mondta Sami Yamin, a Liminal ideggyógyásza, és a kutatás vezetője, aki elismerte, hogy a kinézet még kissé gyerekes, de csak azért, hogy minél szélesebb körben tudják használni az emberek. A kifejlesztésben az is szempont volt, hogy azok is használhassák, akik nehezen, vagy csak nagyobb fájdalmak árán tudnak mozogni.

Éppen ezért választották a Daydream headsetet a HTC Vive, vagy éppen az Oculus Rift helyett, mert ezek egyes betegek számára nagyon kényelmetlenek lennének, vagy előfordulhat, hogy folyamatosan igazgatni kellene, amit a vállproblémákkal küzdő betegek nehezen tudnának megtenni. Természetesen így akadnak korlátok is a megjelenített VR élményben, de Yamin reméli, hogy idővel sikerül olyan megoldást találni, ami kinézetben is előremutatóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik