Tech

Robot-orrszarvúk harcolhatnak a jövőben az orvvadászok ellen

A dél-afrikai orvvadászok, 2010 óta több mint 5.000 orrszarvút öltek meg. Ázsiában két orrszarvúfajta, a jávai és a szumátrai is a fokozottan veszélyeztetett fajok listáján szerepel. Az orvvadászoknak semmi sem drága: WWF szerint helikoptereket és altatólövedékeket is bevetnek, hogy megszerezzék az állatok szarvát, amitől férfiasságuk növelését várják a pénzes ügyfeleik.

Charles Bombardier, az Imaginactive szellemi atyja, mérnök, innovátor és „befektető angyal” most erre talált ki egy meghökkentő megoldást. Dióhéjban az ötlet egy robot-orrszarvút jelent, amely beolvadva a valódi állatok közé, elfogadtatná magát velük, és támadás esetén védelmezné a csordát. A Ramakera fantázianévre keresztelt robot hidrogénnel működne, és a hidraulikát és szervomotorokat használna a mozgásra. Infravörös kamerákkal és egyéb eszközökkel követné nyomon egyrészt a társait, másrészt pedig a csorda körüli emberi tevékenységet is figyelné, rögzítené, és adott esetben azonnal a rendőrségnek küldené.

kép: Kaan Yaylali
kép: Kaan Yaylali

Bombardier is elismeri, hogy az ötlet sok részlete még kidolgozásra szorul. Világos, hogy a Ramakera testét mesterséges bőrrel kell bevonni, és hogy valamiféle illata is kell, hogy legyen, hogy az orrszarvúk befogadják, de továbbgondolást igényel például a robot viselkedése, a reakciói, hogy milyen módon fog tanulni. Az egyik legfontosabb kérdés pedig az, hogy pontosan mit jelent számára a védelem? Rá is támadhat az orvvadászokra, vagy csak az elriasztásukkal próbálkozhat?

Bombardier ötletéhez Kaan Yaylali szabadúszó ipari tervező készítette el a Ramakera első látványterveit.

(Wired)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik