Tech

Ez a gyönyörű óra ott okos, ahol nem gondolnád

Az Origin mindent hoz, amit egy klasszikus órától elvár az ember, de a lényeg a szíjában van.

Temettük már eleget az okosóra-piacot, és kutattuk azt is párszor, hogy mi lehet a gond, miért nem szeretjük annyira ezeket a kütyüket. Az egyik fő érv ellenük, hogy bármennyire is úgy akarnak kinézni, mégis messze vannak a hagyományos, klasszikus órák dizájnjától.

Most jöjjön valami egészen más

Ezen a területen is igyekeznek a gyártók, de a lényeg mindig a funkciókban, a kompatibilitásban van, a szépség, az „óraság” meg közben valahol elveszik. Ennek az lehet az egyik megoldása, hogy a nagy múltú óragyárak okosítják fel a termékeiket, ami egyébként elég ritkán történik meg.

Most mégis van egy vállalkozó a Grayton személyében, aminek az Origin nevű modellje a szíjában hordja az okosságát.

Bár a képeken nem nagyon tűnik fel, a szíjba belehúztak több szenzort, illetve egy vibra motort, sőt, a végébe még egy USB port is elrejtettek, amivel tölteni lehet. Mindez azt jelenti, hogy a különböző funkciók kizárólag a vibrációval jutnak el az óra viselőjéhez, az Origin kijelzője semmilyen feladatot nem kap azon kívül, hogy látassa a mutatókat és az időt.

A szíj azokat a tipikus lehetőségeket biztosítja, amit a többi okosóra is. Ilyenek a telefon értesítéseinek közvetítése, a bejövő hívások elutasítása, a zenelejátszó vezérlése, az elveszett mobil megkeresése.

Mindez Bluetooth útján kerül fel az órához készült alkalmazásba (iOS, Android), ami egyben azt is jelenti, hogy a klasszikus fitness tracker feladatokat (kalória-, lépésszámlálás, távolság mérés, stb.) is támogatja. Az adatok az összes ismert, nagyobb fitness keretrendszert (Google Fit, Under Armour, Health Kit) ismerik és szeretik.

Nyomkodás, rezgés, fitness

Az értesítési módokat az alkalmazással lehet aprólékosan testre szabni, és ugyanígy az utasítások kiadása is a szíjon, egy gomb megnyomásával történik. Az óra és a szíj csak egyben szerezhető meg, de valószínűleg semmi akadálya annak, hogy az utóbbit egy másik órára helyezze fel az ember (ha arra illik egy 20 mm-es szíj).

grayton_origin_strap

Az ötletet, illetve az arra felfűzött Indiegogo projektet elég jól fogadta a közönség, mivel egy hónappal a lejárat előtt 58 ezer dolláron áll a számláló, ami bőven több a megcélzott 25 ezer duplájánál.

Most a legolcsóbb támogatási összeg 200 dolláros (58 ezer forint), ami azt jelzi, hogy az óra mechanikája messze nem a csúcsot képviseli. A projekt gazdái jövő májusra ígérik a szállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik