Tech

Börtön jár azért, ha az elnököt szidják az interneten

24.hu
24.hu

2016. 12. 04. 12:00

Akár három évet is ülhet, aki a neten becsmérli a jóságos vezetőt. Nem, egyelőre nem Magyarországról van szó, mindenesetre tanulságos történet.

Miközben a világ boldogabbik felén még nagyjából azt mondhat bárki, amit akar, vannak országok, ahol komoly problémát okoz, ha valaki hangosan is vállalja a véleményét. Több olyan nemzet is van, ahol az internet az egyik legkomolyabb ellensége az ország vezetésének, mert ott beszivároghatnak azok a hírek, miszerint az éppen haldokló nyugat valójában nagyon is jól érzi magát, de a legrosszabb, hogy az ország vezetőjét is szidhatják. Azerbajdzsánban akár még börtön is járhat azért,ha valaki nem csupán dicsérni meri az elnököt.
Szerdán döntött úgy az ország törvényhozása, hogy a kedves vezető internetes becsmérlése bűncselekménynek minősül, amit szabadságvesztéssel büntetnek.Mivel Azerbajdzsánban az összes, hagyományosnak tekinthető média a kormány erőteljes kontrollja alatt áll, az elégedetlenségnek az online közösségi média lett a felülete, és az emberek az internetes szolgáltatások segítségével próbálják elmondani gondolataikat, amelyek az olajárak esése miatti gazdasági hanyatlás, és a durva infláció miatt nem épp kedvesek a helyi vezetésre nézve.

Azerbaijan's President Ilham Aliyev waves during a meeting with Pope Francis at the Presidential Palace in Ganjlik, Azerbaijan October 2, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Fotó: Reuters/Alessandro Bianchi

Nem ma kezdődött

Magának az online kritikának a büntetése nem új keletű dolog arrafelé, mivel már három évvel ezelőtt beemelték a törvénybe egyes szankciók alkalmazását, így a felhasználók értelemszerűen megpróbálják minél inkább álcázni magukat, ugyanakkor eddig a vonatkozó rendelet nem tért ki külön az elnök személyére.

Büntetésként nagyjából 250 ezer forintnak megfelelő pénzösszegre, vagy akár 3 év szabadságvesztésre is számíthat a hangadó, ami egyértelműen a szólásszabadság páros lábbal tiprása, bár nem valószínű, hogy arrafelé ez újdonságnak számítana.

Az európai intézmények és jogi szervek azzal vádolják az olajtermelő, ex-szovjet országot, hogy gátolja a szabad véleménynyilvánítást, és kérik az elnököt, hogy gondolja át ezt az egészet, ám nem meglepő módon Ilham Alijev tisztviselői tagadják, hogy bármilyen szinten is korlátoznák a szókimondást.

Forrás: Reuters 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.