Tech

Obama kitüntette a NASA programozónőjét

Kevesen tudják, de egy nőnek köszönhető, hogy nem hiúsult meg a holdra szállás. Ez most egy elnöki kitüntetést ért.

Obama az elnökségének utolsó Szabadság Érdemrendjét – ami a civileknek adható legkomolyabb elnöki elismerés – Margaret Hamiltonnak adta, annak a hölgynek, aki a NASA Apollo projektjében kiemelt szerepet játszott azzal, hogy megírta a holdra szálló modul és a parancsnoki modul szoftverét.

Margaret Hamilton, aki tulajdonképpen megalkotta a “szoftvermérnök” fogalmát, 1960-ban kezdte karrierjét az MIT-n, és pont jókor, hiszen 1961 augusztusában a NASA aláírt az MIT-vel egy szerződést, ami egy űrhajó irányítási és navigációs rendszerének elkészítéséről szólt. Hamilton szerepe a repülési szoftvercsoportra irányult, melyben benne foglaltatott a riasztórendszer is, ami figyelmeztetést adott, ha a számítógép túlterheltté vált, ugyanakkor lehetővé tette, hogy ezzel egy időben a a kritikus feladatokra lehessen koncentrálni a nem kritikusakkal szemben.
Ez a riasztórendszer nagyon hasznosnak bizonyult Buzz Aldrin és Neil Armstrong holdraszállása során, amikor meghibásodott egy radar, ám a szoftvernek köszönhetően a program tovább folytatódott, és nem kellett megszakítani.Hamiltont egyébként 2003-ban már a NASA is kitüntette a munkájáért és azért az innovációért, amit az Apollo szoftverfejlesztése közben végrehajtott, és mindenki tudta, hogy igen komolyan veszi, és szigorúan tesztel mindent. A lenti képen látható, hogy Margaret mennyit dolgozhatott a kódon, hiszen az összes lapon az van, amit ő, a saját kezével írt. Érdekessége azonban a fotónak, hogy 2015 végén került fókuszba, utalásként az IBM béna, és sokak által kritizált #HackAHairDryer kampányára.

Mindig elképzeltem az újságok címlapját, ahogy megmutatják, miként történt minden, és ezek hozzám köthetőek.

– mondta Hamilton a Wirednek egy interjúban. Obama elnök egyébként a mostani ceremónián  úgy fogalmazott, hogy az eddig meg nem énekelt nők generációjának tagjáról van szó, aki segített az emberiségnek az űrbe jutni.

margaret-hamilton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik