Tech

Obama kitüntette a NASA programozónőjét

24.hu
24.hu

2016. 11. 25. 10:31

Kevesen tudják, de egy nőnek köszönhető, hogy nem hiúsult meg a holdra szállás. Ez most egy elnöki kitüntetést ért.

Obama az elnökségének utolsó Szabadság Érdemrendjét – ami a civileknek adható legkomolyabb elnöki elismerés – Margaret Hamiltonnak adta, annak a hölgynek, aki a NASA Apollo projektjében kiemelt szerepet játszott azzal, hogy megírta a holdra szálló modul és a parancsnoki modul szoftverét.

Margaret Hamilton, aki tulajdonképpen megalkotta a “szoftvermérnök” fogalmát, 1960-ban kezdte karrierjét az MIT-n, és pont jókor, hiszen 1961 augusztusában a NASA aláírt az MIT-vel egy szerződést, ami egy űrhajó irányítási és navigációs rendszerének elkészítéséről szólt. Hamilton szerepe a repülési szoftvercsoportra irányult, melyben benne foglaltatott a riasztórendszer is, ami figyelmeztetést adott, ha a számítógép túlterheltté vált, ugyanakkor lehetővé tette, hogy ezzel egy időben a a kritikus feladatokra lehessen koncentrálni a nem kritikusakkal szemben.
Ez a riasztórendszer nagyon hasznosnak bizonyult Buzz Aldrin és Neil Armstrong holdraszállása során, amikor meghibásodott egy radar, ám a szoftvernek köszönhetően a program tovább folytatódott, és nem kellett megszakítani.Hamiltont egyébként 2003-ban már a NASA is kitüntette a munkájáért és azért az innovációért, amit az Apollo szoftverfejlesztése közben végrehajtott, és mindenki tudta, hogy igen komolyan veszi, és szigorúan tesztel mindent. A lenti képen látható, hogy Margaret mennyit dolgozhatott a kódon, hiszen az összes lapon az van, amit ő, a saját kezével írt. Érdekessége azonban a fotónak, hogy 2015 végén került fókuszba, utalásként az IBM béna, és sokak által kritizált #HackAHairDryer kampányára.

Mindig elképzeltem az újságok címlapját, ahogy megmutatják, miként történt minden, és ezek hozzám köthetőek.

– mondta Hamilton a Wirednek egy interjúban. Obama elnök egyébként a mostani ceremónián  úgy fogalmazott, hogy az eddig meg nem énekelt nők generációjának tagjáról van szó, aki segített az emberiségnek az űrbe jutni.

margaret-hamilton

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.