Tech

Vigyázat, új zsarolóvírus támad Facebook-üzenetben!

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 22. 12:01

Nem nyitunk meg kommentár nélkül küldött képfájlokat. Nem nyitunk meg kommentár nélkül küldött képfájlokat. Nem, nem, nem, és nem. Köszönjük a figyelmet.

Bármit is mondanak a szakértők arról, hogy a vírusok, hackelések, adatlopások és hasonló online bűnesetek ellen a tűzfalak, vírusirtók, kütyük és szoftverek a leghatásosabbak, még mindig kitartunk amellett, hogy a legjobb védekezés, ha a felhasználó egy kicsit gondolkozik, mielőtt kattint. Mert a biztonsági megoldások, bármilyen gyorsak és szofisztikáltak, mindig egy lépéssel az új kártevők és trükkök után járnak – ez egyértelmű, hiszen gyatra hasonlattal egy foltot csak azután lehet elkészíteni, ha a ruha elszakadt. Na, épp ezért mutatunk most is egy új példát egy jól bevált receptre, a lényeg pedig továbbra is ugyanaz:

tessék odafigyelni internezetés közben.

A legfrissebb kártevő Facebookon terjed: a Locky nevű trükkös vírus egy ransomware, azaz zsarolóvírus, amelynek célja az, hogy a felhasználók gépére jutva bizonyos állományokat (képeket, fájlokat, internethozzáférést, erőforrásokat) zároljon, és addig ne engedjen senkit a közelükbe, míg a gép tulajdonosa nem fizet egy előre megadott összeget a vírus mögött álló személyeknek.

A Locky azzal próbálja megtéveszteni a Facebook-felhasználókat, hogy saját ismerőseik nevében küld Messenger üzenetet. Az üzenetben nincs más, csak egy képfájl, és ha a címzett rákattint erre, akkor megnyílik egy weboldal, ami úgy tűnik, mintha egy videót tartalmazna, csak épp nem tudja lejátszani egy böngésző-bővítmény nélkül, ezért ennek telepítésére kér. Ahogy engedélyt adunk, már települ is a vírus a gépünkre, amely amellett, hogy elkezdi zárolni a fájljainkat, már a mi nevünkben küldi tovább magát az összes ismerősünknek.

Mire figyeljünk?

Néhány nagyon egyszerű lépéssel tudhatjuk meg, hogy a Lockyval (vagy más, hasonló vírussal) van-e dolgunk, ehhez nem kell semmilyen extra szoftver vagy programozói tudás, csak a józan eszünk és néhány másodpercnyi figyelem, mielőtt azonnal kattintanánk.

Gyanús lehet, ha olyasvalaki küldi az üzenetet, akivel rég beszéltünk. A kép megnyitása nélkül írjunk neki vissza, hogy tényleg szándékosan üzent-e nekünk.
Az még gyanúsabb, ha a rég nem látott ismerős mindenféle beköszönés nélkül egy képpel indít. Oké, vannak a világon kissé bárdolatlan stílusú népek, de itt inkább maradjunk a gyanúnál: megint csak kérdezzünk kattintás helyett.
A csatolt képfájl ráadásul gyakran nem jelenik meg helyesen, úgy tűnik, mintha hibás lenne, és csak akkor láthatnánk rendesen, ha rákattintunk. Ne tegyük: a Messengerben küldött képeknek és videóknak normális esetben mindig van jól látható előnézeti képe.
Ha tényleg trükkös üzenetet kaptunk, egyrészt figyelmeztessük a küldőjét (ha lehet, ne is az üzenetben válaszként, hanem más módokon, például közvetlenül az üzenőfalára írva, vagy e-mailt küldve) arról, hogy valószínűleg vírust kapott. A beszélgetést pedig az üzenetküldő ablakban a kis fogaskerék ikonra kattintva jelentsük a Facebook felé, mint nemkívánatos tartalmat, feltört fiókot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.