Tech

Nyugodtabb leszel, ha lelépsz a Facebookról

Egy egyetemi kutatás szerint legalábbis egy csomó stresszfaktor megszűnik, ha nem bámulod állandóan mások életét az üzenőfalon.

A Koppenhágai Egyetemen Morten Tromholt és csapata 1095 személy bevonásával végzett el egy közösségi médiával kapcsolatos kutatást. A válaszadókat két csoportra osztotta: egy hét napos tesztidőszak alatt az egyik csoport tagjai a szokásukhoz híven beléptek a közösségi oldalra és használták, míg a másik csapat eme egy hét alatt egyáltalán nem foglalkozott a Facebookkal.

Eleve érdekes, hogy a Facebookról “letiltott” csoportnak csak 87 százaléka tudta végigcsinálni a hetet “Facebook-szárazon”. Viszont azok, akik képesek voltak egy hétig kibírni a közösségi szolgáltatás nélkül, 88 százalékban azt nyilatkozták, boldogok, míg a Facebookot folyamatosan használó csoportban csak 81 százalék jelezte, hogy rendben van az életével.

A tanulmány részletekre is rávilágított: a Facebookot használók 55 százaléka könnyebben érezheti magát stresszesnek, és a közösségi oldalon aktívak közül minden negyedik mondta azt, hogy irigy vagy rosszkedvű lesz akkor, ha online ismerőseinek sikerét vagy boldogságát tapasztalja. A Facebookozók 39 százaléka egyenesen úgy nyilatkozott, hogy kevésbé boldog, mint azok, akiket a közösségi oldalon követ vagy lát.

facebook-nelkul-001

Eközben a Facebookot egy hétig nélkülöző csoport tagjai általánosságban úgy érezték, könnyebben koncentrálnak a feladataikra és az élet egyéb dolgaira, és 18 százalékuk konkrétan úgy fogalmazott, hogy így sokkal inkább a jelenben élőnek érzi magát.

Persze ebből azért nem érdemes azt a következtetést levonni, hogy most mindenki azonnal szüntesse meg a Facebook-fiókját. Az igazság valahol középen van: a Facebook nem az ellenségünk, de érdemes okosan használni, odafigyelve arra, hogy időben, energiában, figyelemben ne dominálja a mindennapjainkat. Ja, és esélyes, hogy aki odafigyel, kevesebb álhírt és idegesítő kamu-magazint kap az arcába, ami szintén nem hátrány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik