Tech

A jövőben akár szelfit is használhatunk slusszkulcs helyett

A rendkívül kényelmes, kulcs nélküli ajtónyitás ma már egyáltalán nem kuriózum, úgyhogy ideje volt valami újat kitalálni, amivel el lehet kápráztatni a szomszédot. A Dailymail értesülései szerint a Jaguar Land Rover szerint például remek dolog lehet, ha az autót
szelfivel nyitjuk ki.

Itt természetesen nem arra kell gondolni, hogy önarcképet kell készíteni minden egyes nyitásnál, sokkal inkább arról van szó, hogy a szélvédők alatt található kamerák egy arcfelismerő rendszerhez vannak kapcsolva, így ha a tulajdonos közeledik a járműhöz, az felismeri a fizimiskáját, és már nyitja is az ajtókat.

Habár azt még nem tudni, hogy konkrétan mikor jelenhet meg a szelfis rendszer a Jaguar Land Rover autóiban, a 11 oldalas szabadalmi leírás már elérhető, melyben ki van fejtve az is, hogy a kamerák miként érzékelik és ismerik fel a négykerekűhöz közelítő személyt.

A használónak egy regisztrációs folyamaton kell keresztülmennie, melynek során álló- és mozgókép is készül róla, miközben nem csupán az arc, hanem a kézmozdulatok, és a járás is rögzítésre kerül a minél hatékonyabb azonosítás érdekében

– olvasható a szabadalmi leírásban, ami azt is taglalja, hogy ha a felismerő rendszer mindent rendben talál, azonnal beengedi a tulajdonost. Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a folyamat természetesen sokkal gyorsabb, mint ahogy itt leírtuk, tehát nem kell percekig a jármű előtt szobrozni, mire végre nyílnak az ajtók.

jaguar

Biztonságos?

A Jaguar elmondása szerint a technológia teljesen megbízható, és nem következhet be olyan lopás, amikor a tolvaj a tulajdonosról készült képet tesz a kamera elé, ezzel verve át a rendszert, mert az ilyesmire nem fog reagálni. Többek között ezért is van szükség a járás  és a kézmozdulatok rögzítésére.

A mozgóképen rögzített mozdulat lehet egy kézelhúzás, vagy akár egy tisztelgés is, melyet a felhasználó a jármű felé közeledve használhat. Még kifinomultabb megoldás, amikor a különböző kézmozdulatok egyesével nyitják az ajtókat

– olvasható a Jaguar leírásában, amiből következik, hogy akár Jedi-lovagokat idéző kézmozdulattal is nyithatóak lesznek az ajtók, ami így elsőre elég menőnek hangzik, sőt, a gyártó szerint új mérföldkő a kulcsok elhagyását illetően, hiszen ilyesmi nem következhet be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik