Tech

A szexet is feladnád az internetes biztonságért?

Sokan félnek a hackerektől és egyéb internetes veszélyektől, de nem hittük volna, hogy ennyire. Mondunk pár tippet, hogy ne kelljen ennyire messzire menni.

Hallottunk már sokféle ötletet, amiért emberek viszonylag nagy áldozatot is hoztak volna. Ha nem hagyod abba a veszekedést, egy percig nem veszek levegőt. Ha nem veszed meg ezt a kabátot, hazáig sikítok, márpedig az innen egy óra. Ami pedig egy amerikai felmérésből most épp kiderül, az még cifrább: minden negyedik tengeren túli honpolgár akár a szexet is feladná egy évig, ha ezért cserében biztonságban tudná magát az online veszélyektől.

A meglepő eredményt egy 2000 felnőtt internethasználó bevonásával készült kutatás hozta egy internetes jelszókezelő vállalat, a Dashlane megbízásából. Az eredmények azt igazolják, hogy az embereket tényleg egyre jobban megrémítik azok a hírek, amik az elmúlt időszakban egyre többször bukkannak fel jelszólopásokról, személyes adatok megszerzéséről, adathalászatról és zombihálózatokról.

A legutóbbi ilyen botrány épp egy szexhez kapcsolódó webes szolgáltatást érintette, alig egy hete derült ki, hogy az egyéjszakás kalandok keresésében vezető Adult Friend Finder szolgáltatásban 412 millió (!!!) felhasználói fiók belépési adatait hackelték meg, ami ugyebár elég húzós lehet, például azoknak, akik saját párjuk, házastársuk, vagy úgy egyáltalán a világ elől eltitkolva próbáltak interneten partnert keresni laza légyottokra. A Dropbox az idei nyár végén 68 millió felhasználóinak kiszivárgott adatai miatt szorult. Egy pornóvideós oldalon 800 ezer előfizető adatait lopta el egy hacker, ami szintén elég ciki lehet sokak számára. Szintén idén őszi esemény volt, hogy a Yahoo félmilliárd (!!!mégtöbbfelkiáltójel!!!!!!) felhasználójának jelszavait szerezték meg illetéktelenek. Pár hete pedig a fél internet leállt, amikor túlterheléses támadás bénította meg az egyik legnagyobb webes kiszolgáló szolgáltatást.

Szóval ahogy 10-20 éve még a vírusoktól féltek leginkább a számítógép-használók, az új “parasláger” a hackerveszély és az internetes fenyegetések témaköre lett.

De tényleg fel kell adni a szexet a biztonságért? Inkább mondunk egy-két alapvető tippet, hogy erre ne legyen szükség.

Ha szeretnénk biztonságban tartani magunkat az interneten, meg úgy egyáltalán a saját számítógépünkön, akkor a következőkre érdemes odafigyelni:

  • Válasszunk biztonságos, nehezen feltörhető jelszót. Ezt sokszor kifejtettük már részletesen, az “admin”, “123456”, vagy a saját születési évünk nem igazán erős megoldás, gondolkozzunk a támadók fejével és törpöljünk ki olyan jelszavakat, amire mások nehezen jönnének rá.
  • Ne használjuk minden szolgáltatásban ugyanazt a jelszót. Így ugyanis, ha mondjuk feltörik a Netflixünket, nem tudják ugyanazzal a lendülettel a Facebookunkat, Gmailünket, céges belső hálózatunkat és még egy csomó egyebet is megszerezni.
  • Időnként cseréljük le a jelszavainkat. Fél évente, évente keressünk valami újat, hogy senkinek ne legyen ideje megfejteni a meglévőt, vagy legalábbis mire megteszi, már ne tudja felhasználni.
  • Nyilvános hálózatban vagy mások által is használt gépen használjunk provát böngészési módot, hogy ne maradjon nyoma a belépéseinknek, beírt jelszavainknak.
  • Az otthoni hálózatot és gépeinket védjük jól beállított, erős jelszóval védett routerrel, és a gépekre sem árt egy működő tűzfal, valamint esetenként egy biztosági szoftver (ami a közhiedelemmel ellentétben már réges-rég nem egyenlő a “víruskeresővel”).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik