Tech

A Facebook cenzúragépezete megint csődöt mondott

A Hírcsárda Vona Gáborról szóló cikke az oldal szerint komoly, pedig pont, hogy nem az.

A Facebook tetemes időt és energiát fektet abba, hogy a hírfolyam szép, egyenletes, álhírektől és bármilyen zavaró tartalomtól mentes legyen. Zuckerberg csapata párhuzamosan küzd az álhírek ellen és próbál bennünket megvédeni attól, hogy valakiről olyat olvassunk, ami nem fedi a valóságot.

Mindez egyelőre a valószínűleg végtelen anyagi és emberi erővel bíró Facebooknak sem sikerül mindig, ahogy legutóbb sem a hazai viccoldal, a Hírcsárda egyik cikkével kapcsolatban. A lap jellegzetessége (ami egyben a hazai közállapotokat is jól jellemzi), hogy olyan álhíreket közöl, amelyek akár valódiak is lehetnének.

A Vona Gáborról szóló, „13 jel, ami arra utal, hogy Vona Gábor buzi” című cikk mondjuk akár lehetne ilyen is, de a félreértés ezúttal nem valamelyik politikai oldalról, hanem a Facebook felől érkezett, ahonnan a tartalmat szkennelő algoritmus eltávolította az anyagot. És hogy minden tuti legyen, az azt közlő munkatársat is kitiltotta az oldalról három teljes napra.

A Hírcsárda pedig nem érti:

Indoklásként azt írtátok, hogy az említett cikk megsértette a Facebook szabályzatát. Hogy pontosan a szabályzat melyik pontja szerint nem lehet Vona Gáborról írni, azt nem találtuk meg. Azt sem, hogy a hírszatíra közlése tiltott lenne. Netán az újfajta “álhírszűrő” algoritmusotok lépett életbe? Mondjuk értjük mi, hogy nehéz megkülönböztetni a mi híreinket attól, amit a TV2, az MTI és a Mindenegybenblog közöl, de akkor tisztázzuk: ők hazudnak, mi pedig viccelni próbálunk.

A Facebook tehát nagyon nem érti a viccet, hiszen a kulcsszavak automatikus felismerése, majd kontextusba helyezése nyilván nem elegendő annak megítéléséhez, hogy az a tartalom valóban sértő-e, vagy sem. Éppen ezért a közösségi oldal kap még egy magyarázatot is, hátha:

  1. Szerintünk Vona Gábor nem buzi.
  2. Pont a primitív buzizást karikíroztuk ki.
  3. Tisztességes ember nem buzizik.
  4. A kormánysajtó nem tisztességes.
  5. Még mindig jobb, ha mi védünk meg valakit a buzivádtól, mint ha Bayer Zsolt.

Ehhez hasonló, de lényegesen nagyobb port kavart eset volt, amikor a Facebook eltávolította Nick Ut legendás fotóját, amin egy bombatámadásból megmenekült, meztelen kislány látható. A képet elsőként egy norvég lap tette közzé, a Facebook törölte a posztot, amit óriási felháborodás és egy hosszadalmas nyílt levél követett. Később szolidaritásból a norvég miniszterelnök is kiposztolta, amit ismét cenzúráztak.

Végül az oldal engedett a nyomásnak, engedélyezte a kép megjelenítését, mivel, ahogy írták:

Ebben az esetben elismertük a kép történelmi és globális fontosságát, hogy egy partikuláris pillanatot dokumentál az időben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik