Tech

Így varázsolhatjuk újra a régi fotóalbumokat

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 17. 08:01

A szülők és nagyszülők padlásán heverő doboznyi fénykép digitalizálásához többé nem kell böhöm szkenner és sok türelem, csak egy mobil, a Google új alkalmazása, és pár másodperc.

Jön a karácsony, a családi látogatások, amikor a nagymama vagy épp apu úgyis előkotorja az összes létező fotóalbumot, benne a legaranyosabb / leggázosabb családi fényképekkel. Aztán lapozgatás közben talán elhangzik az is, hogy milyen nehéz ezeket abban a millió dobozban tárolni, és a padlásra hurcibálni, meg aztán mi úgyis értünk azokhoz a számítógépekhez, vagy mikhez, szóval csináljuk már meg, hogy a papírképeket el lehessen e-mailezni a kanadai nagynéninek.

Erre eddig két lehetőségünk volt, de egyik sem az igazi. Használhattunk lapolvasót, azaz szkennert, ami egyrészt egy batár nagy eszköz, másrészt a profi, nagyfelbontású beolvasásra kitalált technológia miatt lassú és körülményes a kezelése, főleg akkor, ha több száz képet kellene digitalizálni. A másik megoldás az, ha a mobillal lefotózzuk a papírképet, de ez így nem ad tökéletes minőséget, becsillannak az eredeti fotó felületén a környezeti fények, rávetül a telefonunk árnyéka, szóval ez sem az a megoldás, amit keresünk.

Most jön a gyermekien egyszerű megoldás

A cikk fejlécében, vagy ide kattintva videón is megmutatjuk a leggyorsabb lehetőséget, de szövegesen is folytatjuk. Először töltsük le a Google PhotoScan (magyarul Fotószkenner) alkalmazását Androidra vagy iPhone-ra, majd kapjuk elő a digitalizálni kívánt papírképet. Az első indításkor engedélyt kell adnunk az alkalmazásnak a kamera használatára, majd kapunk egy rövid ismertetőt az egyszerű alaplépésekről, ezután bele is kezdhetünk.

Tegyük le a fotót egy jól megvilágított helyre. Nem baj, ha becsillog, ezt majd az app megoldja. Helyezzük a kép fölé a telefont, melyen a Fotószkenner fut, és pozicionáljuk úgy a mobilunkat, hogy a fotó minden széle a látható területen, tehát a szürke kereten belül legyen. Nyomjuk meg az exponáló gombot, és próbáljuk stabilan tartani a mobilt úgy 1-2 másodpercig.

Ezután jön az automatikus “csillogásmentesítés”: a képernyőn négy pont jelenik meg, valahol a papírkép négy széle környékén. Irányítsuk úgy a telefont, hogy a kijelző közepén levő karika rámutasson sorban erre a négy pontra, ekkor végzi a szoftver az utólagos korrekciókat.

Ha megvagyunk, a digitalizált fotó az alkalmazás mappájába kerül, ezt kiválasztva még további gyors átalakításokat végezhetünk például a négy sarokra húzva a keretet levághatjuk a papírkép mögötti hátteret. A végeredmény egy kiegyenesített, színben és kontrasztban egységes fotó lesz, amelyet bárhová elmenthetünk a telefonon, hogy aztán megosszuk közösségi oldalakon, vagy továbbküldjük a célszemélyeknek.

vissza a címlapra

Kommentek

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.