Tech

Végre valaki csinált egy normális okosszemüveget

Ami jól néz ki, működik, értelmes dolgokra használható és még csak nem is kerül túl sokba.

Mert amit a Google hozott össze, az mindenképpen ambiciózus és bátor dolog volt, de egy idő után nem volt kérdéses, hogy abban a formában nem lehet életképes. Persze könnyedén felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi a bánatért kéne okosítani egy szemüveget, mely felvetésen a szintén okos melltartó, öv, és fogkefe létezése mentén lendüljünk is tovább.

Az új próbálkozót Vue-nak hívják, a csapat, illetve a termék a legismertebb közösségi finanszírozó oldalon a Kickstarteren tűnt fel, ahol elég rendesen hasít a projekt.

Ez nem véletlen, mivel a Vue egy elegáns, letisztult szemüvegkeretbe ágyazott Bluetooth headset, fitness tracker, navigációs eszköz és persze divat kiegészítő egyben.

A korábbi, és jelenlegi számos hasonló termékkel ellentétben itt az a nagy különbség, hogy a készítők képi információk megjelenítésével nem is próbálkoztak, azaz a sem a lencse nem ad képet, de kamera sem lóg az ember szeme elé, mert hát az valóban meglehetősen zavaró egy egyébként hátköznapi használatra megálmodott tárgynál.

A másik jelentős különbség, hogy a kommunikációhoz szükséges hang nem közvetlenül a fülön keresztül érkezik, vagyis a felhasználónak nem kell a fülébe dugnia semmit, tényleg csak annyi, hogy felteszi a szemüveget és kész. Ezt úgy oldották meg, hogy a szárban elhelyezett egység a bone conduction, azaz a csontvezetés elve alapján juttatja el a hangot a belső fülbe.

Ez az eljárás megkíméli az embert attól, hogy a fülébe tuszkoljon különböző méretű gumiharangokat, ami csak nagyon ritkán kényelmes és/vagy gusztusos.

A Vue a mellé fejlesztett alkalmazással elég sok mindenre képes: kezeli a hívásokat, számolja a lépéseket, zenét szolgáltat, navigál, vezetékek nélkül tölthető, sőt, az app segítségével még meg is kereshető, ha elkevertük volna valahova. Van dizájnos, dioptriás lencséhez való, lehet rendelni napszemüveget belőle, létezik elegáns, és sportos kialakítású is.

vue_szemuveg

Nagyon úgy néz ki, hogy tényleg lesz egy értelmes, megfizethető okossszemüveg a piacon, ami nem akar többet annál, amit érdemes. Ezt jól mutatja az eddig befolyt 750 ezer dollár, és még 25 napig futni fog a kampány. Aki megelőlegezi a bizalmat a csapatnak, az már 160 dollárért (közel 50 ezer forint) rendelhet, de ha megvárná, míg tényleg piacra kerül (ez jövő júliusban várható), annak 269 dollárt (kb. 77 ezer Ft) kell majd kicsengetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik