Tech

Tipp: így fotózd a ma éjszakai Szuperholdat

Ma akkorának látjuk a Holdat, amekkorának 20 éve nem. Viszont ha lefotóznánk, érdemes figyelni pár dologra, máskülönben csak kis, fényes paca lesz belőle.

Bár a nagyon-nagyon tudományosan vett értelemben Magyarországon lekéssük a Szuperholdat, Bihari kolléga zseniálisan magyarázza el, hogy ebből igazából semmit nem veszünk észre, az égi kísérőnk nálunk is szép, kerek, rücskös tányér lesz, ahogy azt elvárjuk tőle. És most, hogy már szinte mindenki zsebében lapul egy olyan telefon, amiben 8-10 megapixeles, vagy akár ennél is nagyobb felbontású kamera figyel, mindenkiből elő is bukkan a botcsinálta asztrofotós.

Mi is megpróbáltuk az alábbiakban összefoglalni a legfontosabbakat, és a NASA is összegyűjtött néhány fontos és alapvető tippet arra, hogyan érdemes nekiállni a Szuperhold fotózásának, ha tényleg olyan eredményt akarunk, amin látszik is a mai éjszaka igazi különlegessége. Először is szögezzünk le pár nagyon alapszintű tényt:

  • A Szuperhold többek között attól szuper, hogy fényesebb is, mint általában. Épp ezért nehezebb is fotózni, hiszen egy automata beállításokkal ellőtt mobilos képen pont ilyenkor lesz kevesebb részlet az égitest felszínén, leginkább csak egy fényes pacát kapunk.
  • A szuperség másik ismérva, hogy a Holdat nagyobbnak látjuk, mint máskor. De ha csak magát az égitestet fotózzuk, ebből semmi se fog látszani, hiszen nincs viszonyítási alap. Aha, Hold. Juhé, jó a zoomod.
  • Egy belvárosi utcáról, vagy a panel ablakán kikukucskálva a fényszennyezés (tehát a közvilágítás, az autók fénye, a házakból kiszűrődő lámpafény és egy csomó egyéb fényforrás) tönkreteszi a képet.
  • Ja, és eleve ott az átlagos mobilok fotós képességeinek határa: nem a megapixel számít, hanem többek között az érzékenység, a manuális beállítások lehetősége és sok más apróság, tehát a csípőből lőtt Hold-képek zajosak lesznek, és megint csak a paca jelzőt tudjuk leginkább előcibálni a végeredményre.

No, miután ezeket tisztáztuk, íme a NASA tippjei a sikeres Szuperhold-fotózáshoz. Most kifejezetten a mobilos, illetve kisebb kamerákkal próbálkozóknak igyekszünk segíteni, hiszen a profi tükörrelfexes, cserélhető objektíves gépek tulajdonosai minden bizonnyal egyébként is belemásztak már a kamerájuk lelkivilágának mélyére.

szuperhold-foto-002

Látszódjon a méret!

Legyen tehát viszonyítási alap. Fotózzuk úgy, hogy látszanak a háttérben házak, fák, felismerhető objektumok sziluettjei, amihez képest a Hold tényleg hatalmas tányérnak látszódhat.

Találjunk megfelelő leshelyet!

Irány a természet, fényszennyezés-mentes helyek, ahol sem közvetlenül a kamerába, sem pedig az égre nem világít fel minden, amit csak a városi ember ki tud ereszteni az összes létező fényforrásából.

Nem kell nagyágyú

Bár azt írtuk, mobillal nehéz jó éjszakai fotókat készíteni, ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen a dolog. Csak épp figyeljünk a beállításokra: olcsó telefon automata felvételei szinte biztosan nem lesznek megfelelőek, de már középkategóriás készülékekben is lehetséges manuális értékekkel játszani. Próbálkozzunk, állítgassuk a rekeszértéket, az exponálás hosszát, a fényerőt és egyebeket. Próbáljuk kikapcsolni az automatikus képjavító funkciókat és “szépséggenerátorokat”, ezek egy emberi arcon is csak móka kedvéért jók, de a komoly fotókat tönkrevágják.

szuperhold-foto-003

Minden telefonnak megvannak a saját “okosságai” arra is, hogy fókuszt állítsunk: iPhone-okon és a legtöbb androidos mobilon elég a felvétel elkészítése előtt egyet tappantani a céltárgyra (ez jelen esetben a Hold), így ez lesz a legélesebb. A fényerőt esetleg a fókuszálás után lejjebb húzhatjuk, hogy látszódjanak a ma este kifejezetten fényes égitest részletei (ehhez a fókusz-koppintás után az ujjunkat a kijelzőn fel-le húzva próbálkozhatunk).

Remegés nélkül

Ami még fontos, hogy ne próbáljuk “kézből lőni” a képet, ez főleg manuális beállítások mellett bemozdulhat, szintén a nem kívánt paca-effektet eredményezve. Telefonokhoz, kisebb kamerákhoz már pár ezer forintért kaphatunk kis állványokat, 10-20 centis lábakkal, vagy akár hajtogatható karokkal ellátott rögzítőket, amelyekkel stabilan elhelyezhetjük az eszközt.

Szintén érdemes úgy próbálkozni, hogy a felvétel elkészítéséhez időzítőt állítunk be, így azt is elkerülhetjük, hogy az exponáló gomb, vagy a kijelző megnyomásával mozdítjuk be a telefont vagy kamerát, és épp ezzel rontjuk el a képet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik