Tech

Trump ezt is elintézte: mindenki titkosítva akar levelezni

Az emberek nem akarják, hogy a 45. amerikai elnök tudja, miről leveleznek, ezért próbálnak megbízható megoldásokat keresni.

Létezik egy ProtonMail nevű, titkosított levelezést biztosító szolgáltatás, mely úgy hirdeti magát, hogy “NSA-álló”, tehát még a komolyabb kukkolók ellen is megvédi a felhasználók levelezéseit, ami a jelek szerint az amerikai polgárok szerint mostanság különösen fontos lehet, amit az is alátámaszt, hogy
a szolgáltatás üzemeltetői szerint Trump győzelmének híre óta megduplázódott az új felhasználók száma napi szinten.
A ProtonMail úgy gondolja, egyértelmű, hogy a számukra örvendetes növekedés annak köszönhető, hogy a világ legbefolyásosabb embere könnyedén tudja ellenőrizni az NSA (Nemzetbiztonsági Hivatal) segítségével az elektronikus levelezéseket, és valószínűleg meg is fogja tenni.

Mi nem vagyunk Trump ellen, vagy bármely más ország és kormány ellen, mert az adatvédelem egyetemes érték, így tehát nem lehet oldalakhoz kötni

áll a ProtonMail sajtóközleményében, egyértelműen kifejezve azt, hogy nekik mindegy, ki van hatalmon, az adatvédelmet igyekeznek mindenképpen biztosítani.

proton-mail

A céget a jól ismert CERN alapította 2013-ban, majd a tőkéjét 2,3 millió dollárra emelve, a 2014-es béta indulása után tavaly már teljes “pompájában” állt a felhasználók szolgálatába. Legfontosabb erénye, hogy felhasználóoldali titkosítást alkalmaz, tehát a levelezést már azelőtt titkosítja, hogy az egyáltalán áthaladna a szerverén. Ez az, amiért a választás óta megduplázódott a ProtonMailre feliratkozók száma, mert sokan nem akarják, hogy a kormány a leveleiket bámulja.

Tekintettel Trump retorikájára az újságírók, politikai ellenfelek, bevándorlók, és muszlimok ellen, aggodalomra ad okot, hogy új eszközök állnak rendelkezésére bizonyos célcsoportok ellen. Az NSA eddig is a nyilvánosság elől elzárkózva működött, így alig volt felette jogi felügyelet, és bármit tesz, az titokban maradhat

– mondta a ProtonMail azzal kapcsolatban, hogy mi a felhasználók legnagyobb félelme.

De mitől félnek?

Trump többször is intézett kirohanást a tech cégek ellen, így többek között bojkottra szólított fel az Apple ellen, mert az gonosz módon nem segítette az FBI munkáját, és arra is pipa lett, hogy nem sikerült átvinni a törvényhozáson Richard Burr, republikánus szenátor javaslatát. Ennek az lett volna a lényege, hogy kötelezik az Apple-höz hasonló cégeket egy hátsó ajtó beépítésére, melyen bármely eszköz feltörhető, és onnan a szükséges adatok kinyerhetőek.

Kanada sem bírta

Fontos, hogy miután egyértelművé vált Trump győzelme, a Kanadai Bevándorlási Hivatal weboldala egyszerűen összeomlott attól a terheléstől, amit a csalódott amerikai választópolgárok rohama jelentett. Az egész úgy nézett ki, mintha az oldalt DDoS támadás érte volna, holott csak arról volt szó, hogy egyszerre hirtelen nagyon sokan szerették volna megtudni, milyen feltételek mellett költözhetnek el egy szomszédos országba onnan, ahol egy Trump jellegű ember is választást nyerhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik