Tech

Így reagáltak Trumpra a tech-óriások

A tech-ipar legkomolyabb szereplői nem mondták ki nyíltan a véleményüket, de lehet sejteni, hogy mire gondolnak, és mitől félnek.

Az amerikai elnökválasztást a mindig jólfésült Donald Trump nyerte, akiről többek között köztudott, hogy az országon belül kívánja tartani a termelést, mert nem igazán szívleli, hogy kínai kisgyerekek készítik azokat az eszközöket, amiket aztán a tengerentúlon busás haszonnal el lehet adni. Az amerikai tech-cégek nagy része viszont például elég szép arányban gyárt külföldön, és nem csak ez az egy téma az, ami miatt nem feltétlenül örül a republikánus győzelemnek. De hogy reagáltak hivatalosan? A három legnagyobbról már tudjuk.

Apple

Ők bizony pontosan a termelés miatt aggódnak, és attól tartanak, az új politika befolyása roncsoló hatással lesz. Ugyanakkor abban a levélben, amit Tim Cook küldött a dolgozóknak, Trump neve egyszer sem szerepel, sőt, a politikát sem említi, de az biztos, hogy ha az új elnök állná a szavát, problémák adódhatnának Cupertinóban.

Cook a levelében arról beszél, hogy egy olyan politikai verseny, ahol mindkét jelölt szinte ugyanolyan eredménnyel végzett, valószínűleg erős érzéseket gerjeszt a dolgozókban, és tudja, hogy a cég állománya mennyire színes, és mindkét oldalt többen is támogatták. Ugyanakkor szerinte függetlenül attól, hogy ki melyik jelöltben bízott, a cég csakis akkor haladhat továbbra is előre, ha mindenki együtt dolgozik ezen.

Ha nem tudsz repülni, fuss. Ha nem tudsz futni, sétálj. Ha nem tudsz sétálni, akkor mássz, de bármit is teszel, előre kell haladnod

– idézte Dr. Martin Luther King Jr. szavait 50 évvel ezelőttről a vezérigazgató, majd megjegyezte, hogy az Apple termékei összekötik az embereket mindenhol, és a cég az Egyesült Államokban a sokszínűséget ünnepli, mert nem számít, hogy ki honnan jött, mit szeret, és hogyan szeret. Végezetül mindenkit arra kért, hogy mivel az Apple-t mindig egy nagy családnak tekintette, ha olyan kollégát látnak, aki szorongónak tűnik, karolják fel.

Donald Trump speaks during the family leadership summit in Ames, Iowa Saturday Aug. 10, 2013. Republican presidential hopefuls are hoping to impress conservative voters at the conference organized by an influential Christian group. The daylong event will be one of many candidate cattle calls in the grueling run-up to the 2016 presidential election. None of the potential contenders appearing Saturday has declared candidacy. Conservative voters could be key to a 2016 victory in Iowa's caucuses, the nation's first presidential nominating event. (AP Photo/Justin Hayworth)
AP Photo/Justin Hayworth

Microsoft

A redmondi óriás vezérigazgatója, Satya Nadella egy komplett közleményt adott ki, amiben azt írja, hogy szemtanúi voltak a demokratikus folyamatok működésének az Egyesült Államokban, és természetesen gratulált az új elnöknek. Ám rögtön ezt követően ki is emeli, hogy elkötelezettek a sokszínűség, és a befogadó kultúra mellett.

Amit egyébként ugyanazért hangsúlyozott ki, amiért az Apple is, tehát Trump bevándorlásellenes politikája miatt. Mindezek mellett Nadella idézte a Microsoft vezető jogászának blogposztját, amiben Brad Smith nem túl keményen, de szintén kitért arra, hogy igenis kell a sokszínűség, hangsúlyozva, hogy a cég alapértékei közé tartozik az, hogy sokan vannak, és a legkülönbözőbb helyekről. Mindemellett a Microsoft a következőket írta:

Elkötelezettek vagyunk az olyan technológiák fejlesztése mellett, melyek biztonságosak és megbízhatóak, úgy az amerikaiaknak, mint az összes többi embernek szerte a világban. Szó szerint több ezer alkalmazottunk van, akik ezt tartják fókuszban, és ez az elsődleges szempontjuk. Ez az, amiért nem csupán támogattuk a tisztább és modernebb amerikai törvényeket, de az elmúlt három évben négyszer indítottunk pert a jelenlegi adminisztrációval szemben, kiállva az itthoni és a külföldi emberek jogaiért. Az ország legnagyobb erőssége a szilárd alkotmány, a független igazságszolgáltatás, és az átfogó jogállamiság.

microsoft-trump

Facebook

Hangnemben nagyjából ugyanazt hozta Zuckerberg is, mint a másik két cég, ugyanakkor a hangvétel és a megközelítés némelyest különbözött. Zuck egy fényképet közölt, amin gyermekével látható, leírásként pedig az szerepel, hogy ez volt Max első választása, de még nagyon sok lesz az életében. Ezek a Facebook vezérben olyan gondolatokat ébresztettek, miszerint a világot azzá kell formálni, amilyenné a gyerekeink számára tenni kívánjuk. Max generációjának a legfontosabb lehetőségek: az összes betegségre gyógyírt találni, fejleszteni az oktatást, összekapcsolni mindenkit, és kiegyenlíteni az esélyeket.

zuckerberg-election

Azzal viszont nem foglalkozott, hogy a Facebook közvetve elég komoly szerepet játszott Trump győzelmében azzal, hogy tonnaszám jelentek meg rajta Hillary Clintont lejárató álhírek, amik ellen a közösségi oldal üzemeltetői semmit nem tettek. Ám hiába nem szólt semmit, a cég egyik szóvivője viszont szerdán a Bloombergnek elismerte, hogy szerinte a közösségi oldalnak kulcsszerepe volt az eredmények alakulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik