Tech

Sokat facebookozol? Akkor van egy szuper hírünk

A rendszeres like-olás a hosszú élet titka. Vagy valami olyasmi.

Az eddig is ismert volt, hogy az aktív közösségi emberek (mármint nem virtuálisan, hanem a valóságban) egészségesebb és hosszabb életre számíthatnak. Egy friss kutatás azonban „bebizonyította”, hogy az online interakciókban jeleskedők is tovább élnek, mint a nem facebookozók.

Ez ellentmond azoknak a korábbi vélekedéseknek, amelyek szerint a közösségimédia-használat rontja az életminőséget és káros az egészségre.

A módszertan a következő volt: a kutatók 12 millió embert vizsgáltak, köztük facebookozókat és a közösségi oldalt nem használókat (akik közül mindenki 1945 és 1989 között született), az adatokat összevetették a kaliforniai egészségügyi hivatal statisztikáival, és ebből messzemenő következtetéseket vontak le.

Például azt, hogy összefüggés mutatható ki a rendszeres Facebook-használat és a halálozási arány között. Másként szólva: akik aktívak a közösségi oldalakon, azok tovább élnek.

Az is kiderült, hogy minél több ismerősnek jelölést fogadunk el, annál jobbak az életkilátásaink, a másokat nagy számban bejelölők viszont nem feltétlenül élnek tovább, mint mások. A tanulmány szerint

azoknak van a legnagyobb esélye a hosszabb életre, akik jók az offline interakcióban (tehát aktív közösségi emberek), és közben online társasági életet is élnek.

Azt azért beismerték a felmérést végzők, hogy csak a Facebookot vizsgálták, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezek a következtetések igazak a Twitter, az Instagram és más hálózatok használóira.

Ha bárki azt gondolná, hogy szokásos „brit kutatók” agymenésről van szó, téved: a kutatás eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapja, a PNAS közölte.

De azért azt is tegyük hozzá, hogy a felmérésben részt vevő szakemberek közül ketten szorosan kötődnek a Facebookhoz: egyikük korábban a Zuckerberg-cégnek dolgozott, egy másik pedig jelenleg is kutatásokat végez nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik