Tech

Sokat facebookozol? Akkor van egy szuper hírünk

24.hu
24.hu

2016. 11. 02. 12:15

A rendszeres like-olás a hosszú élet titka. Vagy valami olyasmi.

Az eddig is ismert volt, hogy az aktív közösségi emberek (mármint nem virtuálisan, hanem a valóságban) egészségesebb és hosszabb életre számíthatnak. Egy friss kutatás azonban „bebizonyította”, hogy az online interakciókban jeleskedők is tovább élnek, mint a nem facebookozók.

Ez ellentmond azoknak a korábbi vélekedéseknek, amelyek szerint a közösségimédia-használat rontja az életminőséget és káros az egészségre.

A módszertan a következő volt: a kutatók 12 millió embert vizsgáltak, köztük facebookozókat és a közösségi oldalt nem használókat (akik közül mindenki 1945 és 1989 között született), az adatokat összevetették a kaliforniai egészségügyi hivatal statisztikáival, és ebből messzemenő következtetéseket vontak le.

Például azt, hogy összefüggés mutatható ki a rendszeres Facebook-használat és a halálozási arány között. Másként szólva: akik aktívak a közösségi oldalakon, azok tovább élnek.

Az is kiderült, hogy minél több ismerősnek jelölést fogadunk el, annál jobbak az életkilátásaink, a másokat nagy számban bejelölők viszont nem feltétlenül élnek tovább, mint mások. A tanulmány szerint

azoknak van a legnagyobb esélye a hosszabb életre, akik jók az offline interakcióban (tehát aktív közösségi emberek), és közben online társasági életet is élnek.

Azt azért beismerték a felmérést végzők, hogy csak a Facebookot vizsgálták, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezek a következtetések igazak a Twitter, az Instagram és más hálózatok használóira.

Ha bárki azt gondolná, hogy szokásos „brit kutatók” agymenésről van szó, téved: a kutatás eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapja, a PNAS közölte.

De azért azt is tegyük hozzá, hogy a felmérésben részt vevő szakemberek közül ketten szorosan kötődnek a Facebookhoz: egyikük korábban a Zuckerberg-cégnek dolgozott, egy másik pedig jelenleg is kutatásokat végez nekik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.