Tech

Rég várt újítást kapott végre a YouTube

Ezentúl nem kell videóvágás közben trükköznie a feltöltőknek, könnyen összehozhatnak egy további videókra mutató felületet: ami a mozifilmeknél a stáblista, az a YouTube-on az új vége-blokk.

Biztosan mindenki látta már, hogy egy-egy YouTube videó végére a csatorna gazdája betesz néhány linket, ami az egyéb tartalmaira mutat. Kis videórészletekkel, képekkel, feliratkozási gombbal próbálja mindenki további tartalmak, valamint folyamatos vendégeskedés irányába terelni a nézőit. Ez jó esetben nem csupán a nézettséget növeli, de akár pénzt is jelenthet, hiszen minél többen nézik a videókat, annál többet fizet a Google az előttük és alattuk megjelenő hirdetésekért.

Leginkább a tartalomkészítőknek jó hír, hogy ezentúl nem kell feltétlenül extra trükkökkel élni, hogy a videó végére vágott előzetesekkel és részletekkel terelgessék a nézőket, lett erre egy egyszerűbb módszer.
Mostantól minden feltöltőnek, bármely platformon elérhetővé válnak azok a kis mozgó bélyegképek, melyek a csatorna más videóit hivatottak promózni.

Ez azért fontos újítás, mert eddig a feltöltők az felugró szöveges ablakokat vagy a videóban megjelenő kiemelő kereteket használhatták a hivatkozások elhelyezésére, és mindez ráadásul csak asztali gépeken volt elérhető. Mostantól az End Screens funkciónak köszönhetően nem csupán egyszerűbbé válik mindez, hanem több megtekintést szerezhetünk asztali és mobil eszközökön is. Főleg azért, mert a képi ingerek sokkal kíváncsibbá tesznek, mint bármely szöveg, ami megjelenik a videó alatt. Nem véletlen, hogy állítólag egy képet sokkal könnyebben megjegyzünk, mint bármilyen szöveget.

mobile_desktop-1

Itt a vége!

A Google újításának köszönhetően tehát az utolsó 5-20 másodpercben már bárki odabiggyesztheti egyéb mozgóképes anyagait, bonyolult műveletek helyett néhány kattintással – ez pedig tényleg sokkal hasznosabb, mint amikor csak egy linket mutat a lejátszó, amit ráadásul a legtöbben rutinszerűenbe is zárnak. A gigacég fontosnak tartotta leírni a googleblogon, hogy előzetesen már tesztelték a funkciót, és még jobban is működött, mint remélték, szóval biztosak benne, hogy mindenki örül majd a kibővített videólezárásoknak. Csak mellékesen említjük, hogy ezek szerint a Google-nél mostanában minden siker egyben meglepetés is, hiszen tegnap az derült ki, hogy sokkal többen vennének tőlük Pixel telefont, mint gondolták, így el is fogyott gyorsan az összes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik