Tech

800 ezres szuper PC-vel jön a Microsoft

Az iMac-kel való bármiféle hasonlóság nyilvánvalóan csak a véletlen műve.

A Microsoft tegnap két, logikailag is jól szétválasztható darabban mutatta be, hogy merre halad tovább a Windows, illetve mi lesz a Surface sorozat sorsa. Az előzőről már megemlékeztünk, a szövegben pedig meglehetősen sokszor szerepel a 3D kifejezés. Ebbe a részbe foglaltuk bele a szoftver által meghatározott VR szemüvegek kérdést is, így most nem maradt hátra más, mint a vas. Azaz vasak.

Mindent az egyben, vékonyan

A Microsoft a Surface kategóriában eddig kizárólag notebookot, vagy hibrid gépet mutatott be, ezért okozott aránylag nagy meglepetést a Studio elnevezésű all-in-one PC létezése. Ez a géptípus az utóbbi időben eléggé visszaszorult, leginkább ügyfélszolgálati területen használják, illetve az Apple kínálatában ismerünk ehhez hasonlót iMac néven.

Persze helytállóbb, ha azt mondjuk, hogy a Surface Studio jár nyilvánvalóan hasonló úton.

Ez már csak azért is így van, mert a MS elképzelése, és főleg árazása miatt a gép kifejezetten a professzionális, elsősorban grafikai, videós feladatokat végző szakembereknek készült, ezt támasztja alá a prémium anyagok használata, a dizájn, és maga a hardver (az árról nem is beszélve).

surface_studio

Ennek csúcspontja maga az érintőkijelző, amiről a cég szakemberei percekig sorolták a tudnivalókat. A lényeg az, hogy a 28 col átmérőjű monitor a világ valaha volt legvékonyabb, 12,5 mm vékony megjelenítője, ami 13,5 millió pixellel bír, és 63 százalékkal nagyobb felbontást produkál, mint egy 4K televízió. Mindez számokban 4500 × 3000 képpontot, és 192 ppi értéket jelent.

A Microsoft hardveres területen több verziót is kínál, és mindegyik kiosztásnak annak megfelelő árat álmodott meg. Ehhez az Intel hatodik generációs Core i5, illetve i7 processzorait, 1, és 2 TB tárhelyet, verziótól függően 8/16/32GB memóriát, valamint az Nvidia GeForce GTX 965M 2GB (Core i5 Studio) vagy GTX 980M 4GB (Core i7 Studio) grafikus gyorsítóit rendelte.

Mindezt megfejelték egy olyan tartószerkezettel, aminek segítségével szinte vízszintesbe dönthető a monitor, segítve ezzel a kreatív munkát végzők dolgát. Végül ott van a Surface Dial (a Surface Pen támogatás adott) névre hallgató vezérlő eszköz, ami akár a munkaállomás mellett az asztalon, akár magára a kijelzőre helyezve képes hangerőt állítani, menüben lépkedni, vagy egyéb feladatokat elvégezni.

A Surface Studio egy prémium termék erre rímelő árakkal: konfigurációtól függően 2999, 3499, illetve 4199 dollárba kerül, ami átszámítva 850 ezer és 1 millió 200 ezer forintos intervallumot jelent.

Új kiadást ért meg a Book

A notebook formátum sem maradt érintetlenül, mivel a tavaly bemutatott Surface Book is kapott egy új, i7-es frissített verziót. Ránézésre, formaterv szempontjából semmi sem változott az előző kiadáshoz képest, belül azonban van két fontos újítás. Az Nvidia GeForce GTX 965M GPU-nak köszönhetően a grafikai teljesítmény megduplázódott, plusz a belső áttervezése miatt sikerült 30%-kal nagyobb akkuidőt kicsikarni a gépből, ami így már 16 órára nőtt.

A Surface Book i7 szintén nem lesz olcsó: a november 10-től elérhető modellek 256GB, 512GB, valamint 1 TB kiszerelés mellett 2399, 2799, illetve 3299 dollárért (679-933 ezer forint) lesz megvásárolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik