Tech

Jön a kamerarendszer, ami a VÉDA-nál is durvább

Nemcsak látja, hanem érti is, hogy ki, mit, hol csinál szabálytalanul, vagy éppen szabályosan.

A magyar autósok réme több hónapja aktív, és a statisztikák szerint szépen teszi is a dolgát. A Közúti Intelligens Kamerahálózat, azaz a VÉDA fix és mobil kamerákból áll, a feladatuk pedig a gyorshajtók, a szabálytalanul közlekedők rögzítése.

A rendszer az eddigi megoldásokhoz képest valóban újnak és modernnek számítanak, de már most olyan működő kamerák és szoftverek léteznek, amelyek a képen található komplex információk értelmezésére is képesek.

Egységben, több történést is érzékel

A Movidius nevű cég állat gyártott Myriad chipről van szó, ami a mostanában oly sokat emlegetett mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használja. Képzeljük el, hogy egy kamera önműködőn észleli, ha egy utas az addig kézben tartott csomagját leteszi a földre és azt ott hagyja. Vagy a képen látható információk elemzésével meg tudja állapítani, hogy a sofőr kezében van-e valami olyasmi (pl. mobil), ami a szabályokkal ellentétes.

Vagy mi lenne, ha az autók ellenőrzése nem egyetlen azonosító, a forgalmi rendszám alapján történne, hanem a jármű egyéb tulajdonságait is figyelembe venné. A következő két kép ezt mutatja be látványosan:

movidiius_1movidiius_2

A rendszám kicserélésével könnyedén átverhető a rendszer, hiszen az csak azt az egyetlen jellegzetességet figyeli. Amint ezt kiterjesztik olyasmire is, mint például egy szélvédőre ragasztott matrica, egy sérülés, egy jellegzetes karosszéria elem, a rendszám cseréje ellenére azonosíthatóvá válik az autó.

A Movidius másik nagy újítása, hogy a gyártó alapjaitól építette fel az új chipet, ami a jövőben egy külön VPU-ként (mint a GPU, vagy a CPU) kerülhet be abba az eszközbe, ahova éppen szánják. Ezzel a videó elemzési feladatot (a vision processing, vagyis a vizuális feldolgozás) egy külön egység látja el, ami miatt sokkal hatékonyabban lehet biztonsági és egyéb feladatokra használni.

Csak azt figyeli, amit kell

A cég egy videó közzétételével azt is bemutatja, hogy egy kevésbé intelligens rendszer mennyi energiát fordít a hamis észlelésekre. A felvételen az látszik, ahogy egy autó behajt egy számára tiltott területre, amit a szoftver érzékel is, de közben egy sor másik, egyébként ártalmatlan mozgást is figyel (pl. a szél által mozgatott bokor).

A Myriad, illetva az arra épülő rendszerek tudása azért egyre érdekesebb, mert a gyártót felvásárolta az Intel, magát a technológiát pedig alkalmazni fogják a kamerákra specializálódott Hikvision eszközeiben.

A fejlődés, a mesterséges intelligenciára épülő, a több folyamatot egyszerre értelmezni tudó szoftverek és hardverek összessége tehát hamarosan tömegesen is elérhető lesz, ami egyrészt sok területen megkönnyíti majd az életet, több ellopott autó kerülhet meg, ugyanakkor a privát szférát féltők számára maga lesz az állandó fenyegetettség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik