Tech

Zuckerberg nem hajlandó korlátozni Trump bejegyzéseit

A világ legnagyobb közösségi oldalának belső vitái Donald Trump bejegyzései miatt robbantak ki, de a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a munkatársak tiltakozásai ellenére is kitart amellett, hogy nem kívánja sem korlátozni, sem cenzúrázni a republikánus elnökjelölt bejegyzéseit, még akkor sem, ha azok egyes társadalmi csoportokat sérthetnek – írta a pénteken a The Wall Street Journal című napilap..

A lap emlékeztet arra, hogy a Facebook szigorú szabályok szerint működik, s a kisebbségi csoportokat, etnikumot, vallási hitet sértő megjegyzéseket szigorúan törli, jóllehet nem is érvényesek rá az amerikai elektronikus, nyomtatott és internetes médiumok működését szabályozó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) előírásai. Ám Donald Trump republikánus elnökjelölt egyes bejegyzéseit – például azokat, amelyek muszlimok amerikai beutazásának átmeneti betiltásáról szólnak – nem törlik, mint ahogyan azokat a bejegyzéseit sem, amelyeket egyesek gyűlöletbeszédnek minősítenek. Emiatt a Facebook sok belső munkatársa tiltakozását fejezte ki a vezetésnek, ám Zuckerberg – a lap információi szerint – már tavaly decemberben, az elnökválasztási folyamat kezdetekor az egyik belső értekezleten leszögezte: helytelen lenne az elnökjelöltségért küzdő bármelyik politikust cenzúrázni.

A bejegyzéseket ellenőrző, moderáló alkalmazottak közül sokan felmondással fenyegetőztek.

A lap információi szerint a Facebook politikáját meghatározó vezetők pénteken újabb részleteket közöltek a közösségi oldal várható politikájáról.

Az elkövetkező hetekben még több olyan információ közlését tesszük lehetővé, amelynek hírértéke van, jelentős, vagy közérdeklődésre tarthat számot, s ezek közzétételét még akkor is lehetővé tesszük, ha sérthetik előírásainkat

– idézi a The Wall Street Journal a vezetés írásban rögzített és a munkatársakhoz elküldött belső emlékeztetőjét.

A Facebook – amelynek elemzők becslései szerint az idén 300 millió dolláros bevétele van online politikai hirdetésekből – mindig igyekezett politikailag semlegesnek mutatkozni, jóllehet a céget és kulcsfontosságú vezetőit gyakran az a vád érte és éri, hogy a Demokrata Párt politikusait favorizálják. Még májusban az internetes világgal foglalkozó Gizmodo-blog azzal vádolta meg a Facebookot, hogy szerződéses munkatársai politikai célokból manipulálják a híreket és a trendekről szóló információkat. Zuckerberg tagadta a manipulációt.

A Facebook álláspontjáról és belső vitáiról szóló információk azért érdekesek, mert a Pew közvélemény-kutató intézet szerint ez a közösségi portál az amerikaiak mintegy 44 százalékának elsődleges hírforrása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik