Tech

Hangvezérelt, automatizált világot hoz el a 2017-es CES

A Las Vegas-i tech show megint nagy, erős, zsúfolt, és technológiákkal telepakolt lesz.

Az éve eleje általában depisen, rosszkedvűen másnaposan indul, kivéve a techie közösséget, aminek ez az időszak maga a megtestesült gyönyör. Ekkor indul ugyanis a CES (Consumer Electronic Show), a világ legnagyobb, és legjelentősebb szórakoztató elektronikai kiállítása. Aki járt már itt, az szavakkal se nagyon tudja kifejezni, hogy milyen méretek és tömeg jellemzi, ami 2017-ben tovább durvulhat.

Bemelegítő kör Prágában

A fentiek miatt azt gondolhatná az ember, hogy egy ilyen bejáratott rendezvénynek nincs szükség hírverésre, a szervezők azonban nem így gondolják, így hónapokkal a start előtt egy nemzetközi roadshow keretében népszerűsítik a CES-t. Ennek rendre van európai megállója is, ahol a szervező cég (egy újabb hárombetűs: CTA, azaz Consumer Technology Association) vezetői, szakértői tartanak előadást arról, hogy ismét minden nagyobb, szebb, jobb lesz, mint egy évvel ezelőtt.

Shapiro az élen: a prágai CES rendezvény felszólalói
Shapiro az élen: a prágai CES rendezvény felszólalói

Ennyiből joggal arra a következtetésre lehetne jutni, hogy ennek nem sok értelme van, hiszen mi értelme van Európában (idén Prágában) promózni egy önmagától futó, ultra sikeres, hatalmas költségvetéssel menetelő terméket? A választ egyrészt a CTA vezérigazgatójának személye, Gary Shapiro adja, akinek a felesége lengyel származású, mely tényt e rendezvényeken előszeretettel hangsúlyoz.

A valódi ok nyilván nem ez, hanem a régió vállalkozóival, kormányzatával, döntéshozóival (a prágai rendezvényen jelen volt és fel is szólalt a cseh Kereskedelmi és Ipari Miniszter is), befektetőivel való eszmecsere, kapcsolatépítés, és persze a CES lehetőségeinek megismertetése, az üzlet beindítása.

A CES ugyanis nem a nagyközönség számára nyitva álló, bárki által látogatható rendezvény, hanem szigorúan üzleti alapon szerveződő, kereskedelmi célokkal bíró, a partnereket összehozó platform.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne egy show, nagyon is az. A világból több tízezren özönlenek ilyenkor Las Vegasba, és ha már itt tartunk, jöjjenek a számok, mert azok képesek perspektívába tenni a léptékeket. A 2017-es CES-en:

  • több mint 3000 ezer kiállító mutatja meg magát,
  • 165 ezernél is több látogatót várnak,
  • 150 ország képviselteti magát,
    az érdeklődők összesen 225 ezer (!) négyzetméternyi területen gyalogolhatják magukat halálra.
  • Végül egy igazi fun fact: az itt megjelenő cégek 20%-a 3 évvel ezelőtt még nem is létezett.

A hang a lelke mindennek

A prágai rendezvény a trendekről is szólt, amelyek között nem találtunk olyat (AR, VR, mixed reality, hordható kütyük, e-health, wellness, drónok), ami ne lett volna a 24.hu tech rovatának állandó szereplője az elmúlt hónapokban. A hangsúlyok azonban érdekesen alakultak, és két olyan téma rajzolódott ki, amelyek a CES szervezői szerint meghatározzák a következő évek piacát.

Az első a hang által vezérelt, mesterséges intelligenciával átitatott technológiákról szólt. A CTA tech guruja és kutatója, Dr. Shawn DuBravac szerint hamarosan eltűnnek a megszokott kezelőfelületek, és a hang veszi át vezérlést az eszközeink felett.

Sőt, a következő user interface maga a hang.

Otthonainkat robotok népesítik be, jön az úgynevezett arctalan, faceless számítástechnika, ahol a folyamatokat chipsetekbe, memóriákba és felhő alapú rendszerekbe zárt mesterséges intelligenciák irányítják majd (Helló, Siri, Cortana, Google Home, Amazon Echo). Ehhez szervesen kapcsolódik a mindent behálózó, neten egymáshoz csatlakozó hardverek és szoftverek összessége, amit a CTA szakembere nagyon okosan úgy adott elő, hogy az IoT, azaz a dolgok internete kifejezés egyszer sem hangzott el.

A CES 2017 másik jelentős szereplői az önjáró autók, technológiák lesznek, nem véletlen, hogy az egyik nyitóelőadást a Ford vezérigazgatója tartja majd. A show több gyártó termékét felvonultatja majd, és arra is lehet számítani, hogy a gyártók itt jelentik be következő, sofőr nélküli járműveiket.

A 2017-es CES-re január 5. és 8. között kerül sor Las Vegasban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik