Tech

Videón a legőrültebb Metallica feldolgozás

Mások dalait feldolgozni lehet sokféle módon, áthangszerelve, számítógéppel, fütyülve... de van, aki még ezeknél is tovább ment.

A legelborultabb zenei feldolgozások toplistájára mindenképpen esélyes az a videó, amelyet a Silent nevű lengyel hardverőrült-csapat képszített a Metallica egyik leghíresebb dala, az Enter Sandman alapján. Ha valaki esetleg egy kő alatt töltötte volna az elmúlt negyed évszázadot, gyorsan meg is mutatjuk az eredeti dalt, hogy aztán lehessen hasonlítgatni hozzá a mostani változatot.

Oké, most már mindenkinek megvan a fülében az eredeti. Nézzük akkor a Silent-féle verziót, amelyben nem hangszerek szólnak, de még nem is emberek szerepelnek benne, legalábbis csak közvetetten. A dal összes szólamát ugyaniselőre beállított számítógép-alkatrészek szólaltatják meg.

A gitárokat több tucatnyi floppy meghajtó imitálja: ezek a mágneslemezeket más és más sebességgel olvassák be attól függűen, hol van rajtuk adat, ezt felhasználva más és más nyikorgó hangot hallatnak. A dobokat merevlemezek mágneskarjai helyettesítik, míg az éneket és a szólót egy szkenner pótolja kiválóan – ezt is be lehet úgy programozni, hogy különböző sebességgel olvassa be a ráhelyezett lapokat, és ez szintén váltakozó hangmagasságot eredményez.

Az előre programozott, kiválóan időzített produkcióról azt is mondhatnánk: következzen az Enter Sandman digitálisan felújított változata, közreműködik a Lengyel Gépzenekar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik