Tech

A pornónál is rosszabb, ami ma a gyerekekkel történik az interneten

Szeretnék egy fekete fiúval lenni, mert nekik sokkal hosszabb

– idézi fel Gyurkó Szilvia gyerekjogi aktivista, mit mondott neki egy fiatal egyik találkozásuk alkalmával.

A szakértő volt az egyik, aki felszólalt Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra konferencián. A szerdai eseményt már negyedik alkalommal rendezték meg az Európai Unió „Safer Internet Program” keretén belül. A rendezvényen szó volt a gyerekek és fiatalok online biztonságáról, kiemelten

  • a szexting,
  • a pedofília és
  • a gyűlöletbeszéd témakörökről.

Gyurkó Szilvia a fenti idézettel is azt szemléltette, milyen hatással van a pornófogyasztás a gyerekekre. Ugyanis a fiatalkorúak olyannyira szeretnének megfelelni a pornófilmben látottaknak, hogy a szakember szerint már 10-11 éves gyerekek teljesen alapvetőnek gondolják, hogy szőrteleníteniük kell. Ezen felül a pornó általi elvárások hozzájárulnak a test működéséről kialakított képükhöz is, így az olyan dolgokat is, mint az intimitás, a bizalom is innen akarják elsajátítani.

Egy másik gyerek egyszer azt kérdezte tőlem: kétszer lefeküdtem valakivel, akkor most járunk?

Gyurkó Szilvia szerint viszont azzal, hogy próbáljuk a gyerekeket eltiltani a pornótól, vakfoltot képzünk az életükben. Ugyanis nem elég ezeknek az oldalaknak a szűrése, új platformokat kell kialakítanunk helyettük, ahonnan valós információkat tudhatnának meg a szexualitásról és a párkapcsolatok működéséről. Láthatóan a gyerekek az interneten keresnek rá arra, hogyan kell csókolózni, hogy működik egy kapcsolat, amíg nincsenek rendes felvilágosító oldalak,

addig monopolhelyzetben van a pornó.

A gyerekjogi aktivista azt is abszurdnak találja, hogy amíg egy gyerek 12 éves kortól létesíthet beleegyezéses szexuális kapcsolatot, 16 évesen gyámhatósági engedéllyel házasságot köthet, addig 18 éves koráig el van tiltva ezektől a “felnőtteknek szóló” tartalmaktól.

Sterner Zoltán oktató az internetes zaklatási formák egyik új iparágát, a bosszúpornót ismertette. A fogalom azokat a szexuális tartalmakat takarja, amiket az egyén hozzájárulása és tudta nélkül osztanak meg az interneten. A 2010 óta létező jelenség azokhoz köthető, akik valamiért nem tudnak elviselni egy szakítást, és így próbálnak bosszút állni a másik félen, esetleg ezzel a módszerrel szeretnék zsarolni a másikat az együtt maradás reményében.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A bosszúpornó olyannyira iparágnak számít, hogy külföldön több weboldal jött létre az ilyen tartalmak megosztására. Sterner szerint Magyarországon is léteznek ilyen honlapok, és mivel nemcsak szexuális együttlétet tartalmazó videók, hanem a szereplők elérhetőségei is sokszor szerepelnek, így hosszú távú hatásai is vannak az áldozatra, például a munkahely megőrzésének nehézsége. Az oktató elmondása szerint

a legfiatalabb, akiről felkerült ilyen tartalom az internetre, mindössze 11 éves volt.

Dr. Dávid Lajos ügyész szerint a közösségi oldalak egy újfajta közeget jelentenek a nemi erkölcs elleni bűncselekményeknek.

Régen a szeméremsértés az volt, hogy az óvoda előtt a mutogatós bácsi félrehúzta a kabátját, ma már egy idősebb férfi Facebook-üzenetben is zaklathatja a gyerekeket.

Csak azt akarom, hogy figyelj már rám

Az ügyész rengeteg ilyen üggyel találkozott, azt mondja, sokszor előfordul, hogy a párok szakítás után internetes megszégyenítéssel akarnak bosszút állni, tapasztalata szerint jellemzően a fiúk zsarolják a lányokat ilyesmivel. Nemrég volt egy hasonló ügye, amiben egy 19 éves fiú úgy akart bosszút állni 16 éves exbarátnőjén, hogy létrehozott egy honlapot, amire feltöltötte a kapcsolatuk során készült intim felvételeit a lányról, majd a közösségi média felületein megosztotta a honlap linkjét.

A lány iskolát váltott, de a fiú még itt is megkereste az igazgatót, eljuttatta hozzá a fotóit és elmondta, nem tenne jót az iskola hírnevének, ha ez kiderülne. 

A szülők az egészről az igazgatótól értesültek, ráadásul a lánynak a hatóságok előtt is bizonyítania kellett, hogy tényleg ő szerepel a felvételeken. Dávid Lajos szerint sokszor megfigyelhető, hogy azok, akik intim helyzetben fotókat küldenek magukról a másiknak, általában epekedve vágynak a másik figyelmére. Nem egyszeri eset, hogy elvált szülők gyermekei, akiknek nem jutott ki elég a szülői odafigyelésből, pedig az ügyész szerint ez az egyik kulcsa a hasonló incidensek elkerülésének.

Baracsi Katalin internetbiztonsági szakértő szerint a szülőknek sokszor fogalmuk sincs, mit csinálnak a gyerekek az interneten.

Versengenek a népszerűségért, zaklatják egymást, olyan szavakat használnak, amiknek a jelentéséről fogalmuk sincsen.

A szakértő szerint a gyerekek nem gondolnak bele a szavaik következményeibe, pedig sokszor

a másik halálát kívánják, társuk megsemmisítéséről beszélnek, így Baracsi szerint ez már szinte élet-halál harc.

Nem ismerlek, de szeretlek

Dr. Aczél Petra egyetemi oktató szerint a fiatalok ma nagyon rövid idő alatt jutnak el ahhoz, hogy azt mondják, szeretlek. Vagy azt, hogy gyűlöllek.

Sokan azért választják inkább az internetes beszélgetést, mert ez sokkal egyszerűbbnek tűnik, nem kell minden találkozásnál rózsát venni vagy kávéra meghívni a másikat. De a fizikai jelenlét hiánya okozza az érzelmek felgyorsult kifejezését is, és azt, hogy a fiatalok ilyenkor sokkal hamarabb mondanak el személyes dolgukat magukról. Ezen kívül a szexting (erotikus tartalmú képek küldése) is a gyors, radikális intimitás igénye miatt terjedt el.

Kutatások alapján az online beszélgetések során az első négy interakció (ami állhat akár 140 karakteres üzenetekből) után kialakulhat a “szerelem első látásra” érzése.

Székelyné Nagy Zsuzsanna középiskolai magyartanárként is találkozott már olyan esettel, hogy egy szülő megkereste, hogy a gyermeke kapcsolatba került egy idősebb férfival az interneten, és nem tudja, mit tegyen. A tanárnő szerint a fiatalok internetfüggőségét főként az identitáshiány és a példakép hiánya okozza, ezek pedig szorosan összefüggenek a családi hátterükkel.

Egy közelmúltbeli kutatás szerint egy 28 fős osztályból átlagosan 9 fő él teljes családban.

Így Székelyné szerint az iskolák feladata főként az lenne, hogy a gyerekek identitását erősítse és közösségi térként szolgáljon az online közösségi tér alternatívájaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik