Tech

Az oroszok meglepő módszerrel védekeznek a rakéták ellen

Készülnek az oroszok, és ehhez nem restek felmászni a mobiltelefonok átjátszótornyaira sem.

Az orosz medve mindig is elég paranoid állat volt, akinek a legrosszabb rémálma szerint hirtelen amerikai tengeralattjárók jelennek meg a partjainál, repülők a légterében, hogy rakéták százaival hazavágják a katonai bázisokat, a kommunikációs központokat, és a Kreml saját rakétaindító rendszerét. Ez a félelem kellő alapot ad nekik ahhoz, hogy a civil kommunikációs infrastruktúrát is militarizálják, értesült a War is Boring nevű internetes oldal.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Azt, hogy az orosz hadsereg olyan zavaróberendezéseket vásárol, amelyek egy esetleges támadás, vagyis a legrosszabb forgatókönyv esetén képesek befolyásolni az amerikai rakéták pontosságát.

Jelenleg ott tartunk, hogy a teszteket már befejeztük, és a rendszer bekerülését elfogadták,

mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője az Izvesztyija újság kérdésére. Habár maga az elképzelés szokatlan, ugyanakkor abban katonai szakértők is egyetértenek, hogy katonai szempontból logikus, mivel az Egyesült Államok nem csak különböző célú rakéták hatalmas mennyiségével rendelkezik, de saját GPS-rendszerének köszönhetően könnyedén célba is tudja juttatni őket. Na, nem minta az oroszoknak nem lenne ott a GLONASS nevű műholdas navigációjuk.

rakéta kilövés
Fotó: US Navy

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az amerikai Tomahawk rakéták olyan elektronikát tartalmaznak, melyet kifejezetten a GPS-zavarók ellen terveztek, és a Raytheon nevű gyártó szerint az AGR nevű technológia lehetővé teszi, hogy a magas szintű ellenséges zavarás ellenére megfelelően célba lehessen juttatni a halálos csomagot.

Ugyanakkor a Kreml sem arra számít, hogy a zavarás következtében majd visszafordulnak a rakéták virágesőt hullajtva maguk után az orosz anyaföldre, sokkal inkább azt reméli, hogy nem kell telitalálatot elszenvednie.

Minden műholdas navigációs rendszer alapja a jelátvitel, ezért már a kijelölt frekvenciától való legapróbb, milliszekundumnyi eltérés is a pontosság rovására mehet,

magyarázta az orosz katonai szakértő, Anton Levrov az Izvesztyijának. Az O. E. Watch – ami az amerikai hadsereg külföldi katonai tanulmányokat folytató hivatala- hírlevele megállapította, hogy úgy tűnik, az oroszok megpróbálnak felkészülni egy nagyobb katonai konfliktusra. Erre utal az is, hogy más jellegű erőfeszítéseket is tesznek, így például nagyobb hadgyakorlatokat folytatnak, megújítják a tartalékos rendszert, gyakorolják a háborús irányító és ellenőrző kapcsolatokat, és tesztelik, hogy háborús helyzetben miként lehetne államosítani az ipari bázisokat.

Zavaró lehet a zavaró

Vannak azonban hátrányai is annak, ha zavarókat telepítenek a lakott területek közelében lévő tornyokra, mert üzembe helyezve őket megeshet, hogy egyfajta elektromágneses baráti tűz éri a saját frekvenciákat is, így egészen addig valószínűleg nem kapcsolják be, amíg ténylegesen nem adódik egy súlyos nemzetközi válság. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az oroszok sokszor olyan bejelentéseket is tesznek katonai technológiákkal kapcsolatosan, amely végül nem válik be, és sosem rendszeresítik, vagy üzemelik be azt. Amitől persze nem lehetünk sokkal nyugodtabbak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik