Tech

Akár Orbán Viktor is használhatja az amerikai elnöki robotot

Szerencsére nem egy csillagos-sávos lobogóba borított megatransformerre kell gondolni, hanem egy chatrobotra, amely eddig Barack Obamának segít az üzenetek kezelésében.

Az amerikai elnököt általában egy átlagember számára elérhetetlen személynek szokták elképzelni, ami sok szempontból igaz is – napi teendők, utazások, meg persze biztonsági emberek és protokollok egész sora áll a választópolgár és Obama közötti közvetlen kommunikáció útjában. Viszont az elnök még első terminusa kezdetén megígérte, hogy naponta tíz olyan levelet személyesen olvas végig, amit az állampolgárok közvetlenül neki címeztek.

Ez se lehet könnyű feladat – mármint nem az olvasás persze, hanem a beérkező millió üzenetből kiválogatni, melyik igazán fontos vagy érdekes, mi a levélszemét, vagy a céltalan káromkodás. Épp ezért a Fehér Ház még augusztusban bevezetett egy újdonságot: ez egy olyan Messenger robot, amelynek segítségével bárki közvetlenül üzenhet Obama elnöknek. A Fehér Ház hivatalos Facebook oldalán kell rábökni a Message gombra, és máris írhatjuk az üzenetet, közben pedig egy mesterséges intelligencia segít minket a beszélgetés folyamán.

obama-chatbot-002

A chatbot olyan szinten bevált, hogy csak augusztusban másfélmillió üzenetet küldtek a Fehér Házba a segítségével. Minden bizonnyal a sikeres hónapok tapasztalatain felbuzdulva közölte az amerikai kormányzat digitális ügyekért felelős hivatalának vezetője, hogy közkinccsé teszik az “elnöki üzenőrobot” forráskódját. Ezáltal viszonylag átlagos programozói tudás mellett

bárki felépíthet egy hasonló szolgáltatást, amely “más kormányoknak is segíthet a polgárokkal való közvetlen kommunikációban”.

Az amerikai kormány által kiadott fejlesztői csomag egy Drupal modul, amely az alapvető kódokon kívül viszonylag könnyű és részletes sablonokat és segédleteket is tartalmaz. A hírt bejelentő Jason Goldman szerint az sem akadály, ha valaki nem gyakorlott Drupal fejlesztő, a modult kifejezetten úgy rakták össze, hogy még a kezdők is egyszerűen építhessenek fel automatizált folyamatokat, a mesterséges intelligenciát vezérlő automatikus válaszokat és reakciókat, és személyre szabhatják a kommunikáció nyelvét is.

Szóval, ha ezt bárki olvassa a hazai kormányzat kommunikációs és digitális szakemberei közül, innen lehet letölteni a kezdéshez szükséges csomagot, aztán kezdődhet a munka. Igaz, esélyes, hogy a nép mást üzenne rajta a Parlamentbe, mint amit a Parlament üzent például Brüsszelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik