Tech

Megjavítják a Chrome egyik legidegesítőbb hibáját

Mi a biztos az életben? A halál, az adóbevallás meg az, hogy a Chrome felzabálja a gépünk összes memóriáját. Mikuláskor szerencsére búcsút mondhatunk ennek - legalábbis részben.

A Google Chrome böngészőjét több mint egymilliárdan használják a bolygón, derült ki a cég öt hónappal ezelőtti örömteljes híradásából. Azóta akár még többen is lehetnek, akik ezt a szoftvert akár naponta elindítják. Közülük pedig sokan tapasztalják meg, hogy a böngészők (és főként a Chrome) egyik legnagyobb hibája, hogy szisztematikusan felzabálják a memóriát és belassítják a gépünket. Pedig a Chrome annak idején, 2008-ban pont azzal robbant be a köztudatba, hogy töredék annyi memóriát foglal, mint riválisai, az akkor már tohonya monstrummá lassult Internet Explorer és a gép erőforrásait kissé túl szabadosan kezelő Firefox.

Mostanra azonban a Chrome-ot is elérte a memóriazabálási kényszer, és valószínűleg olvasóink közül is sokan megfigyelték már, hogy amikor megszakítás nélkül már jó ideje fut a böngésző, és esetleg több ablak is nyitva marad, a merevlemez kerregni kezd, a gép pedig izzadni, mert elfogyott a memória. Mémek százai születtek már erről a bosszantó tulajdonságról, íme az egyik:

chrome-ram-001

A Chromium motort fejlesztő csapat fő fejlesztési prioritásai között ezen elég kellemetlen helyzet enyhítése szerepel és a Google mostani bejelentése arról árulkodik, hogy jelentős minőségjavulást ígérhetnek. A Chrome 54-es változatában ugyanis új JavaScript motort mutatnak be, aminek hatására a böngésző memóriaigénye a felére csökken. Hogy pontosabban fogalmazzunk: a tesztek során az Imgur, a Reddit, a Twitter, a New York Times és a YouTube átlagosan 50 százalékkal kevesebb memóriát használt.

Ha kevés memóriánk van vagy tucatnyi (esetleg többtucatnyi) böngészőfüllel dolgozunk, netán kisebb memóriájú okostelefonon vagy tableten szoktunk böngészni, gond nélkül megbonthatjuk a pezsgőt, az ünneplésre pedig még nagyobb okot is adhat, hogy az említett frissítés pont Mikulás napján, december 6-án kerül ki. Ha türelmetlenek vagyunk és nem tudunk várni, a fejlesztéseket már hetekkel hamarabb le tudjuk tölteni a Chrome Beta csatornáról. Ha viszont így teszünk, készüljünk fel arra, hogy azok nem a stabil változatok, így könnyen belefuthatunk olyan hibákba is, amelyek a végső változatban már garantáltan nem találhatóak meg.

(Nyitóképünk illusztráció, bár sokunk véleménye szerint tűpontos dokumentáció laptopjaink belsejéből.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik