Tech

A BMW futurisztikus motorjával képtelenség borulni

Az autó-, és motorgyárak koncepciómodellek segítségével néznek bele a jövőbe, és villantják meg előttünk, hogy milyenek lesznek a járművek 10-20-100 év múlva. A BMW éppen most ünnepli a 100. születésnapját, aminek apropójából bemutatták a sci-fi-be illő, Motorrad Vision Next 100 elnevezésű motorkerékpárt.

A lélegzetelállító formatervvel bíró motor minden porcikájában a jövőt idézi, ami persze a benzingőzt és a motorhangot szerető rajongóknak nem fog annyira tetszeni. A Vision Next 100 egyik legelőremutatóbb képessége, hogy soha nem kell majd letámasztani, mert a beletervezett giroszkópok folyamatosan kiegyensúlyozzák.

Ez nemcsak parkoláskor, hanem a kereszteződésekben is hasznos, de az sem mellékes, hogy a technológia miatt képtelenség vele elesni.

A BMW a jövő motorkerékpárja esetében nem csak a vas (bocs, szénszálas anyag), hanem a teljes körítés forradalmasításában gondolkodik. Ez kezdődik a sisak elvetésével, ami helyett interaktív, belső kijelzővel ellátott szemüveget álmodtak meg a vezetőnek. Ez folyamatosan térképezi a motoros előtti utat és a beépített szenzorokkal kerüli ki a balesetveszélyes akadályokat.

A motornak a jövőben nem lesz már szüksége lengéscsillapítókra („Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra!”*), ezt a feladatot a méretes gumiabroncsok veszik át, amelyek a felületük megváltoztatásával automatikusan alkalmazkodnak az időjárási és útviszonyokhoz. A karosszéria annyira futur, hogy menetközben, a kanyarok lekövetésekor az egész szerkezet képes meghajolni.

BMW_Motorrad_mjovo

Végül ott a ruha, ami szabályozza a motoros testhőmérsékletét, a beépített vibrációs motor felfrissíti az elfáradt izmokat, illetve visszajelzést ad róla, ha valami veszély közeledik, vagy túlságosan mélyen döntötte be a motort.

Az elektromos motorral hajtott BMW Vision Next 100 ebben a formájában soha nem fog megjelenni, de arra jó, hogy megvillantson pár lehetőséget, és hogy egy kicsit elmerülhessünk a jövőben.

*Vissza a jövőbe 2.: Dr. Emmet Brown

Ajánlott videó

Olvasói sztorik